ADEPT își propune să faciliteze mobilitatea alegătorilor din diasporă

  • 07 Iulie 2021 16:42
ADEPT își propune să faciliteze mobilitatea alegătorilor din diasporă

Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare pot găsi lista completă a secțiilor de votare din străinătate, pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, cu adresele exacte, accesând linkul – alegeri.md/w/Diaspora. Prin acest instrument, Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT își propune să faciliteze mobilitatea alegătorilor din diasporă în ziua alegerilor în scopul evitării situațiilor posibile de aglomerare a unor secții de votare din anumite localități.

La o conferință de presă la IPN, Elena Prohnițchi, manager de program la ADEPT, a remarcat un număr-record de cetățeni moldoveni care s-au înregistrat în prealabil să voteze la 11 iulie în străinătate, cu 40 de mii mai mulți față de alegerile prezidențiale din 2020. În Portugalia s-au înregistrat cu 142 la sută mai mulți cetățeni moldoveni, care vor vota la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, față de ultimele alegeri prezidențiale. În Germania – cu 120 la sută mai mulți, în Spania – cu 87 la sută mai mulți, în Italia – cu 81 la sută mai mulți,  iar în Franța – cu 78 la sută mai mulți cetățeni moldoveni s-au înregistrat ca să voteze peste hotare la anticipate.

 
Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie peste hotarele Republicii Moldova au fost constituite 150 de secții de votare în 36 de țări. În comparație cu scrutinul prezidențial din 2020, au fost deschise 11 secții suplimentare, inclusiv în localitățile unde au fost epuizate buletinele de vot în turul doi. Totodată, s-a micșorat numărul de secții în România (Oradea) și Grecia (Atena) și au fost reamplasate secțiile de votare din Rusia, acestea fiind concentrate în jurul Moscovei. 

Pe site-ul alegeri.md cetățenii pot vedea adresele celor 150 de secții de votare pentru cetățenii din diasporă, iar aceste date pot fi accesate inclusiv și de pe telefonul mobil. Ca să găsească mai ușor adresele secțiilor de votare de peste hotare, cetățenii vor trebuie să acceseze harta Google, a specificat Elena Prohnițchi. Accesând adresa secției de votare unde doresc să-și exercite votul, alegătorii vor putea cu ajutorul aplicației Google Maps să stabilească traseul spre locul secției de votare din apropiere sau alte secții din vecinătate.

Experta a menționat că a fost o provocare să verifice adresele secțiilor de votare din străinătate, toate acestea fiind verificate în mod minuțios de echipa ADEPT. Informația va fi actualizată, iar la 11 iulie vor fi plasate și date privind prezența la vot și rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate.

Igor Boțan, directorul executiv al ADEPT, a spus că alegătorii se pot înregistra ca să voteze peste hotare pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. În cazul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, înregistrarea prealabilă s-a desfășurat până pe 26 mai  inclusiv. Procedura depunerii cererilor – online sau în formă scrisă – pentru înregistrarea prealabilă în 2021 nu a fost modificată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău