ADEPT îndeamnă autoritățile să grăbească introducerea votului electronic

  • 15 Iulie 2021 15:31
ADEPT îndeamnă autoritățile să grăbească introducerea votului electronic

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au demonstrat încă o dată că autoritățile ar trebui să regândească mai multe aspecte ale procesului electoral, inclusiv prin introducerea votului electronic. Cu timpul, aceasta procedură ar urma să înlocuiască deschiderea secțiilor de votare în străinătate, în afara misiunilor diplomatice, consideră experții de la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, care au prezentat astăzi o analiză la acest subiect. 

Organizarea procesului electoral în afara țării a provocat controverse și dezbateri în această campanie electorală, ajungându-se inclusiv în instanțele de judecată, iar Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să-și schimbe de două ori decizia inițială în privința numărului de secții de votare în străinătate, a amintit directorul executiv al ADEPT, expertul Igor Boțan.

El a menționat că legislația prevede clar trei criterii pentru stabilirea numărului de secții – numărul de persoane înregistrate prealabil, numărul de alegători la scrutinul precedent și numărul estimativ de cetățeni aflați peste hotare și în fiecare stat aparte. CEC ar urma să ia în considerare acești factori și să asigure o mai mare comoditate și alegătorilor din Vest, a declarat expertul, menționând că numărul de alegători la secțiile deschise în Federația Rusă a fost de câteva ori mai mic decât la cele deschise în Occident.

Totodată, Igor Boțan a menționat că noul Parlament ar urma să se gândească la o mai bună reglementare a organizării alegerilor în afara țării, inclusiv prin votul electronic, care, treptat, ar urma să înlocuiască actuala procedură de deschidere a secțiilor de vot în afara misiunilor diplomatice.

Cred că în prim plan va ieși votarea electronică, dar trebuie să înțelegem că după eventuala introducere a votării electronice, votarea tradițională va trebui să rămână o perioadă de timp, astfel să vedem cum funcționează aceste mecanisme în paralel. Treptat, în câteva cicluri electorale, va trebui să renunțăm la votarea peste hotare prin intermediul deschideri secțiilor în afara misiunilor diplomatice, dar aceste lucruri trebuie foarte bine elaborate.

Amintim că la alegerile de duminică, în diasporă au votat peste 212.000 de cetățeni, cel mai mare număr înregistrat vreodată la un scrutin parlamentar. CEC a decis inițial deschiderea a 139 de secții, deși Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a recomandat să fie peste 190. Ulterior, în urma deciziilor instanțelor de judecată, numărul a fost majorat până la 150.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău