Acuzații grave la adresa unor ofițeri ai MAI | Pregătesc trupe căzăcești de mercenari
-
18 Februarie 2020 12:31
Veteranii războiului de pe Nistru din 1992 îi suspectează pe câțiva din foștii lor camarazi de arme că încearcă să creeze trupe paramilitare de mercenari. În urma unei investigații, ei au stabilit că trei ofițeri în rezervă ai trupelor speciale de carabinieri au primit gradul de general din partea unei structuri militarizate căzăcești din Ucraina, considerată subversivă de Kiev. Ministerul Afacerilor interne anunță că va examina acest caz.
Foștii combatanți Vasile Severin, Andrei Vatamaniuc și Mihail Gorbatovschi apar în mai multe fotografii îmbrăcați în uniforme militare ale Republicii Moldova, însă cu epoleți căzăcești de general. Fotografiile au fost prezentate într-o conferință de presă de președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc.
Potrivit președintelui organizației de veterani „Tiras-Tighina”, Anatol Caraman, pozele au fost făcute la un eveniment binecunoscut în tradiția militară, de celebrare a avansării în grad. Fotografiile au fost publicate pe rețelele de socializare, dar ulterior au fost șterse. Colonelul Caraman face referire la surse care au participat la festivitate.
Cei trei ofițeri au fost decorați de președintele Igor Dodon și fac parte din Uniunea Ofițerilor, organizație apropiată șefului statului. Anatol Caraman susține că organizația a fost creată din rămășițele direcției de spionaj a fostei armate a 14-a sovietice cu scopul destabilizării situației din Rep. Moldova. El îi învinuiește pe foștii camarazi de trădare și îi suspectează pe aceștia că recrutează trupe de mercenari în favoarea Rusiei.
”Aceasta face parte din opera războiului hibrid, din opera atragerii ofițerilor și cadrelor profesioniste care ar putea să opună rezistență inamicului, dar inamicul este Rusia, în cazul dat, care creează probleme și pe teritoriul Ucrainei”, a spus Anatol Caraman.
Veteranii au anunțat că vor sesiza Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne. Responsabil din cadrul MAI au comunicat pentru Radio Chișinău că ministerul va examina cazul, asupra acestor acțiuni provocatoare urmând să se pronunțe și Consiliul Veteranilor Trupelor de Carabinieri.
Paramilitarii cazaci s-au implicat în majoritatea conflictelor care au urmat după dizolvarea Uniunii Sovietice – în Osetia, Kosovo, Abhazia, Transnistria și în Ucraina.
În 2009, Vasili Traghira, pe atunci primar de Otaci, a fost numit ataman și uns în grad de general-locotenent la Congresul „Academiei internaționale a cazacilor” din Kiev, creând o organizație subordonată pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost totuși anulată în 2010, la insistența Ministerului Justiției.