Acuzații grave ale Moscovei la adresa Republicii Moldova după expulzarea lui Kașirin

  • 15 Octombrie 2014 09:52
Acuzații grave ale Moscovei la adresa Republicii Moldova după expulzarea lui Kașirin

REVISTA PRESEI DIN 15 OCTOMBRIE

Rusia vine cu noi acuzații în direcția Republicii Moldova, scrie EVZ. Ministerul de Externe al Rusiei condamnă decizia Republicii Moldova de a interzice difuzarea anumitor canale de televiziune rusești. Ministerul a precizat într-o declarație emisă ieri că ,,este din ce în ce mai dificil să auzi voci care exprimă puncte de vedere alternative” față de cele oferite de mass-media occidentală, în contextul în care Republica Moldova a urmat exemplul Ucrainei și a restricționat accesul la posturile rusești.

Diplomația de la Moscova REACȚIONEAZĂ la decizia Chișinăuluide a sanctiona posturile rusesti, scrie si Ziarul national. Federația Rusă se arată îngrijorată de faptul că autoritățile din R. Moldova au sancționat mai multe posturi de televiziune rusești retransmise pe teritoriul țării noastre pentru faptul că nu au respectat principiul echilibrului social-politic, echidistanței și obiectivității în cadrul emisiunilor informative. Diplomația rusă acuză R. Moldova de aplicarea „cenzurii" și nerespectarea drepturilor omului. Un comunicat de presă al Ministerului rus de Externe menționează că „Moscova este îngrijorată” vizavi de faptul că „este tot mai greu să auzi voci care exprimă un punct de vedere de alternativă” în spațiul european.

Acelasi ziar remarca acuzațiile GRAVE ale Moscovei la adresa R. Moldova după EXPULZAREA lui Kașirin. După incidentul de duminică din Aeroportul Internațional Chișinău, când vicedirectorul Institutului Rus de Cercetări Strategice (IRCS) Vasili Kașirin a fost reținut și expulzat din R. Moldova, instituția de la Moscova vine cu o reacție violentă. Conducerea Institutului constată că în R. Moldova s-a creat „un cerc larg de persoane” care își exprimă în mod deschis rusofobia.

Usatîi vrea să construiască un Zid Chinezesc între România și Republica Moldova, titreaza Adevarul. Omul de afaceri implicat în politică Renato Usatîi a declarat că visul său este să construiască la frontiera dintre România și Republica Moldova un model al Marelui Zid Chinezesc în interiorul căruia vor fi magazine, restaurante și cazinouri. Renato Usatîi a mai spus că va insista pentru anularea dreptului la dubla cetățenie și el va fi primul care va renunța la cetățenia rusă când va fi votată legea.

Rușii nu mai iubesc Republica Moldova, constată Adevărul. Mai puțin de 1% din ruși consideră Republica Moldova o țară prietenoasă, ceea ce o plasează pe ultimul loc în studiul realizat de Centrul Rus de Studiere a Opiniei Publice (CRSOP) "Prieteni și dușmani" ai Rusiei: epoca sancțiunilor". Chiar și pentru Ucraina acest indice este mai mare, fiind de 1%.

Totuși, Republica Moldova nu intră deocamdată în lista țărilor considerate vrăjmașe de către ruși: 73% din aceștia consideră Statele Unite principala țară ostilă, de trei ori mai mulți în comparație cu anul 2008. S-a înregistrat o creștere de la 21% la 32% a celor care susțin că există relații extrem de tensionate între Rusia și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău