Activiștii de mediu: Tuburile de evacuare a deșeurilor din blocuri sunt adevărate focare de infecții, fiind și adăpost pentru șobolani și insecte

  • 13 Februarie 2020 15:14
Activiștii de mediu: Tuburile de evacuare a deșeurilor din blocuri sunt adevărate focare de infecții, fiind și adăpost pentru șobolani și insecte

De-a lungul anilor, autoritățile publice locale din capitală așa și nu și-au demonstrat capacitatea și nici interesul pentru a soluționa problema deșeurilor, dar și pentru a organiza o colectare eficientă, cu sortare și reciclare ulterioară. O spun activiștii de mediu. Potrivit lor, și astăzi în multe blocuri din capitală mai există acele tuburi de evacuare a deșeurilor, care reprezintă adevărate focare de infecții, fiind și adăpost pentru șobolani și insecte.

Într-o conferință de presă la IPN, Iuliana Cantaragiu, expert la Centrul Național de Mediu, a declarat că, în calitate de locuitoare a capitalei, dar și de activist de mediu de circa 20 de ani, constată, cu părere de rău, că autoritatea publică locală, de foarte mulți ani nu aranjează lucrurile în așa mod ca în municipiul său fie comod din punct de vedere al colectării deșeurilor. Potrivit ei, situația este dezastruoasă în blocurile în care mai sunt tuburi de evacuare a deșeurilor.

Recent, în Consiliul municipal Chișinău a ajuns un proiect care prevede eliminarea tuburilor și amenajarea locurilor de colectare a deșeurilor. „Am constatat cu mare stupoare că acest proiect a fost votat de toată lumea, în afară de fracțiunea Partidului Socialiștilor. De ce? De ce o fracțiune nu vrea să voteze un proiect de decizie care este în interesul cetățeanului?”, se întreabă Iuliana Cantaragiu.

Andrei Suhodol, vicepreședintele unei asociații de locatari, a menționat că, în era tehnologiilor, acestea trebuie să fie utilizate și în administrarea deșeurilor. E nevoie să fie asigurat un circuit corect al deșeurilor, de la locatar și până la stația de sortare și reciclare sau până la locul incinerării.

Un alt locuitor al capitalei, Alexandr Osadcii, a spus că locuiește într-un bloc cu nouă niveluri și, dacă la etajele superioare mirosul neplăcut de la tuburile de gunoi nu este resimțit foarte tare, la etajele trei-patru este insuportabil, mai ales pe timp de vară. Potrivit tânărului, nimeni nu are grijă să salubrizeze aceste tuburi, iar resturile deșeurilor care se depozitează pe pereți se alterează și mirosul neplăcut se intensifică. Pentru că aceste tuburi sunt înguste, frecvent gunoiul se blochează în ele și nu are cine să le curețe.

Centrul Național de Mediu solicită autorităților să asigure gestionarea eficientă a gunoiului și să facă din acest lucru o prioritate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău