Activiști: Necropola din Chișinău încalcă regulamentul de întreținere a animalelor

  • 08 Iunie 2021 17:46
Activiști: Necropola din Chișinău încalcă regulamentul de întreținere a animalelor

Necropola din Chișinău, unde este improvizat un centru de sterilizare, nu este un adăpost pentru animale, susțin mai mulți activiști civici. Printre aceștia este și Lidia Vinogradova, care decalară că aici zilnic au loc încălcări grave ale Regulamentului de întreținere a animalelor domestice și a celor fără adăpost. La o conferință de presă la IPN, Lidia Vinogradova a declarat că încălcările pornesc de la capturarea câinilor, care nu se face în conformitate cu adresele indicate. Sunt prinși câini deja sunt sterilizați, câini mici și liniștiți, în locul celor agresivi. Sunt cazuri în care câinii marcați ca fiind sterilizați nasc. Pe un metru pătrat la necropolă sunt 3-4 câini, prea mulți. Animale luptă pentru mâncare, își provoacă răni și mor. Unii sunt răniți și în drum spre necropolă. Într-o cușca sunt transportați patru câini, în loc de unul. Cușca nici măcar nu este fixată și animalele ajung accidentate.

Centrul de sterilizare nu dispune de medic veterinar, deși conducerea necropolei a avut de nenumărate ori posibilitatea să angajeze veterinari buni, susține Lidia Vinogradova. Autospecialele care transportă animalele la necropolă sunt dotate cu GPS, dar sistemul este dezactivat și nu poate fi monitorizat. În opinia activiștilor, conducerea intenționat a făcut acest lucru, câinii sunt eliberați pe alte adrese pentru a crea situații de haos în curți, ca oamenii să scrie plângeri și astfel să poată cere alocații mai mari din buget pentru gestionarea problemei. Voluntarii susțin că au și dovezi video unde se arată că mașinile de serviciu eliberează câinii capturați pe la periferii sau în afara orașului.

Diana Iolarji, apărător al drepturilor animalelor, spune că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor are competențe să sancționeze conducerea necropolei pentru încălcările admise, dar nu o face. În octombrie, mai mulți apărători ai drepturilor animalelor au organizat un protest în fața clădirii ANSA, după care șase inspectori ANSA au efectuat un control repetat la necropolă, fixând 19 încălcări grave. Potrivit tinerei, pentru orice altă întreprindere ar fi însemnat sistarea activității până la ameliorarea situației, însă Regia Autosalubritate, care administrează necropola, și-a continuat activitatea de capturare și sterilizare a animalelor.

Tatiana Nicorici, alt apărător al drepturilor animalelor și voluntar, a menționat că situația de la necropolă ar fi trecută cu vederea intenționat de primarul orașului, Ion Ceban. Aceasta a amintit că, în septembrie 2019, pe atunci candidat la funcția de primar, acesta își asuma adoptarea Regulamentului de întreținere a animalelor domestice și a celor fără adăpost. Au trecut aproape 2 ani de la aprobarea Regulamentului, a fost constituită și o Secție de control și protecție a animalelor în cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare, dar situația nu s-a schimbat. În opinia ei, se întâmplă acest lucru pentru că Regia Autosalubritate încalcă acel regulament. Centrul de sterilizare nu face sterilizări de mai multe luni pentru că nu are un veterinar.

Activista întreabă de ce Primăria sau Direcția generală locativ-comunală și amenajare nu cere socoteală conducerii Regiei Autosalubritate. Deși sunt cheltuiți mai mulți bani, populația câinilor străzii nu descrește și problemele nu dispar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău