Activele oficiale de rezervă au scăzut în februarie

  • 09 Martie 13:27
Activele oficiale de rezervă au scăzut în februarie

După ce în luna ianuarie rezervele au ajuns la un nivel record, în februarie activele oficiale de rezervă au scăzut cu 60,68 milioane de dolari SUA și au constituit 4 542,02 milioane de dolari, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei precizează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA (47,52 milioane de dolari). Au scăzut pentru că au fost efectuate plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în mărime de 17,24 milioane de dolari. Au fost reevaluate valorile mobiliare menținute în portofoliul de investiții (8,53 milioane de dolari SUA).

Printre factorii care determinat diminuarea se numără și ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate, în valoare de 6,47 milioane de dolari. Este vorba și despre plățile Ministerului Finanțelor în mărime de 2,67 milioane de dolari, dar și ieșirile nete din contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă în valoare de 0,32 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în mărime de 12,00 milioane de dolari. S-au înregistrat veniturile din gestionarea rezervelor valutare în mărime de 6,82 milioane de dolari. De asemenea, s-au înregistrat creditele și granturile în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în valoare de 2,91 milioane de dolari. Majorarea a fost determinată și de alte intrări nete în mărime de 0,34 milioane de dolari.

La sfârșitul lunii ianuarie, activele oficiale de rezervă constituiau 4 602,70 milioane de dolari SUA, fiind în creștere cu 128,53 milioane de dolari în comparație cu 30 decembrie 2022.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
24,24
Nori împrăștiați
Umiditate:43 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
15
Arhivă Radio Chișinău