Activele fondurilor suverane și de pensii au atins un nivel record de 31.900 de miliarde de dolari

  • 02 Ianuarie 14:20
Activele fondurilor suverane și de pensii au atins un nivel record de 31.900 de miliarde de dolari

Activele deținute de fondurile suverane de investiții și fondurile publice de pensii din întreaga lume au atins anul trecut un nivel record de 31.900 de miliarde de dolari, grație creșterii acțiunilor americane și prețului petrolului, iar investițiile făcute de aceste fonduri au atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani, arată un raport anual publicat sâmbătă de Global SWF, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Conform acestui raport, activele gestionate de fondurile suverane de investiții au crescut cu 6% anul trecut până la 10.500 miliarde de dolari, în timp ce activele fondurilor publice de pensii au crescut cu 9% până la 21.400 miliarde de dolari.

Raportul precizează de asemenea că investitorii de stat au alocat mai mulți bani, atât cu privire la numărul tranzacțiilor încheiate cât și cu privire la volumul tranzacțiilor, decât în cei șase ani precedenți. Aproximativ 215,6 miliarde de dolari au fost cheltuiți anul trecut pentru achiziții, dintre care jumătate de fondurile suverane.

În fruntea clasamentului este fondul suveran de investiții din Singapore (GIC), care și-a majorat cu 75% sumele pentru achiziții până la 31,1 miliarde de dolari, fonduri care au fost împărțite de-a lungul a 109 de tranzacții. O treime din acest capital a fost investit în imobiliare, în special în logistică.

Pe ansamblu, piețele emergente au rămas în urmă, atrăgând doar 23% din capital în 2021, una din cele mai slabe cifre din ultimii șase ani, susține Diego Lopez analist la Global SWF. "Pandemia a provocat o modificare de amploare a strategiei, cu o reorientare spre sectoare care ar urma să crească exploziv în contextul modificării stilurilor de viață, comportamentului consumatorilor și nevoilor publicului", a spus Diego Lopez, menționând în special sectoarele sănătății, retailului și tehnologiei.

Activele totale au fost stimulate în 2021 de lansare a patru noi fonduri suverane de investiții. Unul din cele mai importante, în termeni de active, este Azerbaijan Investment Holdings (AIH), care a primit pachete de acțiuni la o serie de mari companii precum SOCAR, compania petrolieră națională din Azerbaidjan.

Alte state care au lansat fonduri suverane de investiții au fost Bangladesh, Capul Verde și Rio de Janeiro, în timp ce Israel, Namibia, Bahamas și Mozambic urmează să își lanseze propriile lor fonduri suverane de investiții în 2022.

Raportul anual elaborat de Global SWF a analizat date cu privire la activele a 161 de fonduri suverane de investiții și 275 de fonduri publice de pensii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,14
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:5,36 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Arhivă Radio Chișinău