Acțiuni de sensibilizare privind consecințele violenței asupra femeii

  • 25 Noiembrie 2017 10:40
Acțiuni de sensibilizare privind consecințele violenței asupra femeii Sursa: descopera.ro

Reprezentații societății civile și cei ai organelor de drept își propun, timp de 16 zile, să desfășoare în toată țara un șir de activități prin care să informeze, dar și să sensibilizeze societatea cu privirea la conștientizarea problemei violenței în bază de gen în Republica Moldova, dar și cu privire la gravitatea consecințelor violenței asupra femeii.

Campania este realizată de Asociația Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” și Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției al MAI, cu sprijinul Uniunii Europene. Acțiunile au loc în contextul Campaniei Internaționale „16 Zile de activism împotriva violenței în bază de Gen”, care se desfășoară anual în perioada 24 noiembrie – 10 decembrie.

Coordonatoarea Programului Drepturile Omului, Asociația Promo-LEX, Olga Manole, a declarat pentru IPN că în cadrul campaniei vor fi organizate mai multe lecții publice, în colaborare cu întreprinderile de industrie ușoară și colegii. În cadrul lecțiilor publice specialiștii vor vorbi despre fenomenul violenței în bază de gen, formele de manifestare, mecanismele legale de protecție, precum și despre serviciile de care pot beneficia victimele violenței.

Olga Manole a mai spus că scopul general al Campaniei este de a spori gradul de conștientizare a populației cu privire la problema violenței în bază de gen în Republica Moldova. De asemenea, campania vine să informeze populația cu privire la mecanismele legale de protecție și serviciile de asistență disponibile pentru victimele violenței în bază de gen.

În cadrul campaniei a fost elaborat un Horoscop Anti-Violență de Gen 2018, în condițiile în care rubricile horoscop și meteo din cadrul emisiunilor de dimineață au cea mai mare audiență. Situația este similară în cazul site-urilor web pentru femei și portaluri de știri web. Astfel, reprezentații societății civile au decis să aibă o abordare mai creativă pentru Campania din acest an. Prin acest horoscop, autorii cheamă femeile să nu se bazeze pe astrologie, ci să-și însușească drepturile și să obțină protecție juridică pentru a pune capăt sau pentru a preveni violența de gen.

Solicitat de IPN, șeful Direcției securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a declarat că prevenirea și combaterea violenței față de femei, dar și protecția victimelor violenței în familie este una din prioritățile Poliției. În acest sens, în continuu sunt întreprinse măsuri pentru a putea proteja victima în caz de violență. Pe perioada Campaniei în teritoriu vor fi intensificate activitățile de informare și de combatere a violenței, printre care ateliere, întruniri, distribuiri de pliante etc. Specialiștii vor discuta despre potențialele victime ale violentei, dar și vor interacționa cu cei care deja au ajuns în vizorul poliției pentru comportament agresiv. De asemenea, vor fi explicate măsurile de protecție pe care le oferă legislația, aplicate imediat din moment ce este solicitată poliția.

Potrivit datelor IGP, în primele zece luni ale anului curent, au fost înregistrate 2481 de cazuri de violență în familie, dintre care 775 au fost examinate conform Codului Penal (vătămare corporală medie, gravă, inclusiv deces), iar 1706 conform Codului Contravențional ( vătămare ușoară și neînsemnată), iar 611 femei și 44 de fete au devenit victime ale acțiunilor violente comise de agresori. În vederea asigurării protecției victimelor violenței în familie, în perioada 16 mai - 31 octombrie 2017, Poliția a eliberat 1643 de ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău