Acțiuni de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl
-
26 Aprilie 2018 15:36
Joi, 26 aprilie, se împlinesc 32 de ani de la accidentul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, Ucraina. Tragedia a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23, zona fiind contaminată cu substanțe radioactive și fiind înregistrate zeci de mii de victime. La lichidarea consecințelor accidentului nuclear din Ucraina au participat și cetățeni ai Republicii Moldova.
La Chișinău au avut loc astăzi acțiuni de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl. Majoritatea persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor tragediei încă suferă de boli grave din cauza substanțelor radioactive emanate atunci.
În prezent, în structurile Ministerului de Interne activează 37 de veterani care au participat la lichidarea consecințelor accidentului nuclear. Potrivit unui comunicat al MAI, în semn de recunoștință, pentru bărbăția și responsabilitatea manifestată la lichidarea consecințelor avariei, ei au fost menționați cu distincția Crucea „Pentru merit” de clasa I și II și premii bănești.
La lichidarea accidentului de la sfârșitul anilor ’80 au participat 3500 de cetățeni ai Republicii Moldova. Mai mult de 600 dintre aceștia au decedat, potrivit datelor de la începutul anului 2011, iar alți peste 2 400 au fost declarați invalizi.
Acum 32 de ani, la Centrala Nucleară de la Cernobîl au avut loc două explozii, în urma unui test de siguranță. Învelișul reactorului 4 a luat foc, iar produsele radioactive au fost aruncate în atmosferă. 31 de oameni au murit în explozie, iar accidentul este considerat cel mai grav din secolul XX, soldat cu zeci de mii de victime și cantități uriașe de substanțe radioactive răspândite în atmosferă. După accidentul de la Cernobîl, din zonele afectate au fost evacuate 116.000 de persoane, iar alte 230.000 au fost strămutate din zona infectată. Accidentul s-a soldat cu 167.653 de morți, dintre care 2.929 au fost lichidatori care încercau să stingă incendiul și să reducă impactul exploziei.
Potrivit experților, au fost expuse pericolului radioactiv nu doar Ucraina, Belarusul și Rusia, ci și alte 14 țări europene.
În prezent, în așa-numita zonă de excludere de 30 de kilometri din jurul centralei, stabilită în 1986, după evacuarea populației, accesul publicului este strict interzis, deoarece teritoriul respectiv a suferit o poluare intensă în urma accidentului nuclear.
Cu toate acestea, în pofida contaminării zonei și a interdicției de vizitare a teritoriului respectiv, unii oameni continuă să se întoarcă la casele lor, unii merg acolo pentru a cultiva terenurile părăsite, în timp ce altii nu au plecat niciodată din zona de risc. Pe 29 noiembrie 2016, autoritățile din Ucraina au inaugurat arcada metalică menită să acopere sarcofagul fisurat al reactorului care a produs dezastrul de la Cernobîl.
Potrivit unui studiu publicat la New York, în aprilie 2010, aproape un milion de oameni din mai multe părți ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la centrala nucleară din Cernobîl, din 1986.