Acțiuni de comemorare a poetului Mihai Eminescu, la 127 de ani de la trecerea lui în eternitate

  • 15 Iunie 2016 19:13
Acțiuni de comemorare a poetului Mihai Eminescu, la 127 de ani de la trecerea lui în eternitate

O serie de acțiuni de comemorare a poetului național Mihai Eminescu au avut loc miercuri, 15 iune, la Chișinău, la 127 de ani de la trecerea în eternitate a poetului.

Depuneri de flori au avut loc la bustul lui Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, din centrul Chișinăului, locul unde a început mișcarea de emancipare națională în Basarabia, la sfârșitul anilor 80.

În Basarabia și Bucovina Mihai Eminescu are o însemnătate aparte, pentru că la o manifestare dedicată poetului în 1988 ia naștere mișcarea de emancipare națională în Basarabia, a amintit președintele Uniunii Scriitorilor Arcadie Suceveanu.

”Sub zodia lui Mihai Eminescu s-au desfășurat toate acțiunile de Renaștere Națională a românilor basarabeni și bucovineni. În felul aceste se explică  faptul că aici există o  adevărată religiozitate pentru Mihai Eminescu. În fiecare an la 15 ianuarie și 15 iunie ne adunăm în jurul numelui lui Eminescu, în jurul poeziei lui Mihai Eminescu”, a declarat Arcadie Suceveanu.

Oamenii de cultură, politicienii, elevii, precum și oamenii care au suferit de pe urma regimului comunist sovietic se adună anual pe 15 ianuarie și 15 iunie lângă bustul poetului din centrul Chișinăului.

Creația lui Eminescu l-a inspirat și pe celebrul compozitor de la Chișinău Eugen Doga, autorul baletului Luceafărul. Eugen Doga a scris muzica la peste 50 de cântece pe versurile lui Mihai Eminescu și Veronica Micle.

”Floare albastră” am scris-o ultima. Acum am ajuns la 54 de poezii la care le-am scris muzica. Ele mă trag de mână, mă trag la pian și nici nu știu pe care să le aleg, pentru că în oricare poezie, oricare vers, oricare cuvânt din aceste versuri, este muzică. El era marele muzician. Chiar dacă nu a scris această muzică pe note, a implantat-o în cuvintele, versurile, în poeziile sale”, a mărturisit Eugen Doga.

Versurile lui Mihai Eminescu și muzica lui Eugen Doga au răsunat în cadrul unei serate la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău. Un concert de muzică simfonică organizat  de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, a încheiat seria de manifestări dedicate lui Mihai Eminescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău