Acțiuni comune între comunitățile evreiești de pe ambele maluri ale Prutului

  • 08 Iunie 2016 19:06
Acțiuni comune între comunitățile evreiești de pe ambele maluri ale Prutului

Comunitățile evreiești din R. Moldova și România își doresc o mai strânsă colaborarea sub egida președinției României a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, prin acțiuni culturale comune, sprijin reciproc, valorificarea patrimoniului.

Aceste obiectivele au fost enunțate în timpul primei întâlniri desfășurate la Chișinău, între reprezentanții Alianței internaționale pentru Memoria Holocaustului și Centrului Cultural Evreiesc din Moldova.

Expoziții pe tema pogromului de la Iași, spectacole ale trupelor de teatru evreiești din România și un festival de muzică vor fi realizate la Chișinău în cadrul Președinției Române a Alianței internaționale pentru Memoria Holocaustului, a declarat directoarea Centrului Cultural Evreiesc din Moldova, Stela Harmening.

”Expozițiile care au fost vernisate la Iași, am sugerat că ar fi bine să fie aduse și la Chișinău pentru a fi prezentate studenților, profesorilor și comunității evreiești. Știm foarte bine că unul din cele mai bune trupe de teatru care joacă spectacole în limba idiș, teatrul evreiesc este la Iași. Am vorbit astăzi că ar fi minunat dacă am aduce acest teatru în țara noastră”, a constatat Stela Harmening.

Președintele în exercițiu al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, Mihnea Constantinescu a pledat pentru o mai strânsă colaborare între comunitățile evreiești de pe ambele maluri ale Prutului.


”În ultimii ani Republica Moldova a făcut progrese importante în relația cu Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului. Dorim să contribuim mai mult la programele de dezvoltare a educației, cercetării, memoriei istoriei și evenimentelor care au avut legătură cu anii teribili ai Holocaustului”,  a declarat Mihnea Constantinescu.

Însoțit de lideri ai comunității evreiești din Republica Moldova, și de Ambasadorul  României la Chișinău Marius Gabriel Lazurca, Președintele în exercițiu al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, Mihnea Constantinescu a vizitat ruinele fostei sinagogi cu azil pentru bătrâni, construită acum aproape o sută de ani, de pe strada Vasile Alecsandri, aflată într-o foarte mare stare de degradare.

Amintim că în luna martie, România a preluat de la Ungaria Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, organizație interguvernamentală creată în 1998, a cărui obiectiv este de a promova activități educative, comemorative și de cercetare pe tema Holocaustului. 

O serie de evenimente culturale organizate de Ambasada României și Institutul Cultural Român la Chișinău au loc în aceste zile în diferite localități din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău