Actele notariale vor putea fi perfectate electronic – în Parlament se examinează proiectul privind dezvoltarea afacerilor la distanță

  • 29 Martie 2023 14:27
Actele notariale vor putea fi perfectate electronic – în Parlament se examinează proiectul privind dezvoltarea afacerilor la distanță

Actele notariale vor putea fi perfectate la distanță, în regim electronic. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat, astăzi, 29 martie, de Comisia protecție socială, sănătate și familie. Membrii comisiei au aprobat coraportul la acest proiect. După ce va fi examinat în alte comisii sesizate în fond, precum și în celelalte comisii parlamentare, PROIECTUL de lege pentru modificarea unor acte normative (dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova) va fi prezentat spre aprobare în plen, transmite Serviciul de presă al legislativului.

Documentul stabilește regulile și cerințele pentru comunicarea la distanță între notari și semnatarii de acte notariale prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare. Astfel, va putea fi stabilită identitatea și capacitatea persoanelor, citite actele notariale și stabilit consimțământul fără interacțiunea fizică între părți și notar. În același timp, în proiect s-a propus o listă de acte notariale care nu vor putea fi prestate în formă electronică și la distanță.

Suplimentar, se propune ajustarea legislației din domeniul securității și sănătății în muncă în sensul reglementării specificului muncii la distanță. Astfel, unele reguli legate de securitate și sănătate în muncă ar urma să fie aplicabile și salariaților care lucrează la distanță, cu specificarea expresă a faptului că responsabil pentru securitate și sănătate în muncă este managerul entității.

De asemenea, se propune introducerea obligației pentru unii prestatori de servicii publice de a asigura disponibilitatea paginilor web, informațiilor, datelor și a cererilor publicate acolo în limba engleză.

Sunt prevăzute și o serie de intervenții cu privire la angajarea cetățenilor străini, fără a fi necesară obținerea dreptului de ședere în scop de muncă și a permisului de ședere în scop de muncă. Urmează a fi concretizat faptul că străinii care se vor încadra în activitatea de muncă conform procedurii propuse prin proiect vor fi scutiți de obligația contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a primelor de asigurare medicală pentru străinii. Asigurarea socială și medicală în cazul dat urmează a fi realizată în statul de rezidență a acestora, pentru a se evita dubla impunere.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative este elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru și USAID Moldova. Prevederile referitoare la activitatea notarială electronică au fost elaborate în comun cu Ministerul Justiției și Camera Notarială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău