Acordurile de la Minsk: Ministrul de externe ucrainean enumără „liniile roșii” ale Kievului

  • 08 Februarie 2022 12:32
Acordurile de la Minsk: Ministrul de externe ucrainean enumără „liniile roșii” ale Kievului

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kulebo a declarat luni că nu vor exista niciun fel de concesii în problema integrității teritoriale a Ucrainei și niciun fel de dialog direct cu liderii separatiști din Donețk și Lugansk, indicând că acestea sunt doar două dintre "liniile roșii" ale Kievului privind soluționarea conflictului din Donbas, relatează agenția de presă ucraineană Ukrinform, citată de Agerpres.

"Unele dintre aceste 'linii roșii', despre care pot să comentez în mod public, sunt: niciun fel de concesii în ceea ce privește integritatea teritorială a Ucrainei, ceea ce înseamnă că 'Donbasul și Crimeea fac parte din Ucraina' și niciun dialog direct cu așa-numitele 'republici populare' Lugansk și Donețk", a subliniat ministrul ucrainean de externe într-o conferință de presă la Kiev.

Nu există o astfel de prevedere în Acordurile de la Minsk, a menționat Kuleba în conferința de presă comună cu șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, care a efectuat luni o nouă vizită la Kiev, a doua în mai puțin de o lună, în contextul eforturilor diplomatice internaționale pentru dezamorsarea crizei de la frontiera dintre Rusia și Ucraina.

Este doar în interesul Rusiei acest dialog direct între Kiev și separatiști, asupra căruia insistă Moscova, a subliniat Dmitro Kuleba, citat de portalul RBC.ru. În acest fel, Kremlinul încearcă să se debaraseze de statutul de participant nemijlocit la conflictul din estul Ucrainei și să devină mediator între taberele beligerante, a afirmat el, evocând faptul că Moscova susține constant că nu este implicată în niciun fel în războiul din Donbas.

Potrivit Moscovei, militarii săi fără însemne care luptă de partea separatiștilor sunt "voluntari în concediu", rebelii separatiști cumpără tancuri și pistoale mitralieră din magazinele de articole universale din regiune, așa cum a explicat uneori însuși președintele rus Vladimir Putin.

A treia "linie roșie", a indicat Kuleba, este că "poporul ucrainean va fi întotdeauna sursa deciziilor cu privire la politica externă a statului și nimeni nu ne poate impune unde trebuie să ne mișcăm în politica externă și ce ar trebui să facem".

La 4 aprilie, ministrul ucrainean de externe declarase că autoritățile de la Kiev nu pot aplica Acordurile de la Minsk în condițiile impuse de Rusia, care cere un dialog direct între Kiev și autoproclamatele "republici" Lugansk și Donețk.

El nu a negat că Acordurile de la Minsk stau la baza soluționării conflictului din Donbas, dar "interpretarea lor rusă" nu corespunde "intereselor Ucrainei", a subliniat Kuleba.

Într-un interviu anterior pentru publicația poloneză Rzeczpospolita, șeful diplomației ucrainene a exclus punerea în aplicare, în ordinea dorită de Moscova, a prevederilor cheie din Acordurile de la Minsk privind atribuirea unui statut special regiunii Donbas și alegeri locale înainte de preluarea controlului frontierei cu Rusia de către Kiev, precum și dreptul de veto pentru cele două "republici populare".

"Nici măcar o singură regiune a Ucrainei nu va primi dreptul de veto asupra oricărei decizii care privește întreaga țară", a subliniat Dmitro Kuleba.

La întâlnirea de la Moscova cu președintele francez Emmanuel Macron, liderul rus Vladimir Putin a declarat luni că autoritățile ucrainene ezită în ceea ce privește aplicarea Acordurilor de la Minsk.

"Referitor la acest document - dacă este valabil sau dacă mai are vreo perspectivă - cred că pur și simplu nu există alternativă", a afirmat Putin, citat de TASS, adăugând că autoritățile de la Kiev au o poziție ambiguă față de acesta: uneori spun că vor pune acordurile în aplicare, alteori că implementarea lor le va distruge țara.

"Actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că nu îi place niciun punct din Acordurile de la Minsk", a spus Putin, citând o populară expresie rusească: "Îți place, nu-ți place, trebuie să rabzi drăguțo!".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău