Acordul de Asociere va aduce beneficii R. Moldova (Adevărul)

  • 13 Iunie 2014 09:07
 Acordul de Asociere va aduce beneficii R. Moldova (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 12 IUNIE

„Republica Moldova are nevoie de consens național, nu de politici partizane“, afirma intr-un interviu pentru Adevaul JOSÉ MANUEL DURAÕ BARROSO, PREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE. Aflat la Chisinau președintele Comisiei Europene,  spune că Acordul de Asociere cu UE, pe  care îl vom semna pe 27 iunie, va aduce beneficii atât Moldovei, cât și  țărilor vecine și Rusiei. Jose Manuel Barroso vorbește despre importanța reformelor și spulberă miturile negative legate de asocierea la UE, promovate de unele forțe interne.  Acesta sustine ca a venit pentru a 2-a oara la Chișinău pentru a demonstra angajamentul său și cel al Uniunii Europene pentru o Moldovă democratică, modernă și prosperă.

În localitatea Visoca, Soroca, oamenii au pus mână de la mână și au ridicat o troiță unde să-i pomenească pe consătenii duși în „Siberii de gheață“, scrie Adevărul.   „Clopotul durerii“, așa au numit localnicii răscrucea din centrul satului, locul în care în iunie 1941 și în iulie 1949 soldații sovietici i-au adunat laolaltă pe cei incluși în lista neagră. Urmașii deportaților și puținii supraviețuitori rămași în viață au dezvelit monumentul de Duminica Mare. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 au fost deportați aproape 20.000 de basarabeni. La 6 iulie 1949, la cel de-al doilea mare val de deportări, au fost duși în Siberia și stepele Kazahstanului alți 40.000 de basarabeni. În total, potrivit istoricilor, au fost deportați aproximativ 100.000 de oameni, aminteste Adevarul.

Betonul comuniștilor a început să se fisureze, constata Victor Ciobanu in Ziarul National. Plecările mai multor fruntași, câte unul sau în grup, au condus mai întâi la pierderea puterii și trecerea în opoziție. Care a provocat la rândul său o altă serie de plecări. Cantitatea trebuia să treacă și în calitate și ultimul scandal din PCRM e dovada, comentează autorul. De data aceasta procesul ar putea deveni ireversibil, conchide publicistul.

Și Constantin Tanase analizeaza in Timpul  ce se ascunde în spatele buntului din PCRM?  Scandalul din PCRM e legat de pregătirea către viitoarele alegeri ceea ce înseamnă și configurația politică a viitoarei guvernări, subliniaza autorul. Potrivit acestuia, după alegerile din toamnă exista doua variante de coalitie. Prima: PCRM plus un partid de stânga care va trece pragul electoral. A doua: PCRM plus PD (sau) PLDM. Din acest punct de vedere, politicește vorbind, Voronin a devenit „mirele” cel mai râvnit de „miresele” Filat și Lupu, afirma C. Tanase si sugereaza ca daca privim lucrurile  din această perspectivă,  lupta nu se dă între Voronin și Tkaciuk, ci între Filat și Plahotniuc.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău