Acordul de Asociere R.Moldova – UE | Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivității, implementată în proporție de 86%

  • 29 Martie 2019 12:30
Acordul de Asociere R.Moldova – UE | Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivității, implementată în proporție de 86%

Matricea de politici a Foii de parcurs pentru ameliorarea competitivității Republicii Moldova a fost implementată în 2018 în proporție 86,5%, comparativ cu 71% în 2017.

Cele mai bune rezultate au fost obținute la componenta resurse umane –concurență, impozitarea și administrarea fiscală – 100%, iar la facilitarea comerțului – 95,5%. Nivelul de implementare a politicilor privind promovarea dezvoltării economice sustenabile a fost evaluat de către Consiliul pentru Competitivitate, transmite IPN citând un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Potrivit autorităților, cele mai importante realizări țin de reforma regulatorie, care are impact direct asupra mediului de afaceri și asigură scăderea poverii fiscale existente asupra comunității de business și reforma controlului de stat al activității de întreprinzător, care prevede optimizarea numărului instituțiilor abilitate cu funcții de control.

Au fost consolidate capacitățile instituțiilor naționale în scopul atragerii, menținerii, dezvoltării investițiilor și promovării exporturilor. Ca urmare, în primele nouă luni ale anului 2018, în economia națională au fost atrase investiții străine directe (în valoarea netă) în mărime de 175,4 milioane dolari SUA, se menționează în comunicat.

Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivității, aprobată în 2014, este documentul strategic elaborat în scopul implementării cu succes a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv și a Acordului privind constituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău