Acordul cu Iranul. Reacții din întreaga lume

  • 15 Iulie 2015 11:33
Acordul cu Iranul. Reacții din întreaga lume

Lideri din întreaga lume au salutat încheierea acordului de dezarmare nucleară a Iranului, negociat de marile puteri.

La Washington se vorbește de o lume mai sigură, iar la Moscova, Londra și Paris, s-a spus că documentul va anunța o schimbare semnificativă în relațiile dintre Iran, vecinii săi și comunitatea internațională.

La Teheran, sute de oameni au sărbătorit aseară, în stradă, finalizarea negocierilor.

În schimb, Israelul și Arabia Saudită, principalii aliați din regiune ai Statelor Unite au criticat înțelegerea.

Președintele american, Barack Obama, a încercat să risipească reticențele, exprimate inclusiv de membrii partidului republican

Potrivit corespondentului Radio România la Washington, Doina Saiciuc, Congresul american, dominat de republicani, are acum la dispoziție 60 de zile pentru a decide dacă blochează aplicarea acordului, împiedicându-l pe președinte să să ridice sancțiunile impuse Iranului.

Barack Obama a spus într-un mesaj adresat națiunii și comunității mondiale că "fiecare cale (a Iranului, n.n.) către a obține arma nucleară este tăiată".

Președintele american a prevenit că ar fi responsabil din partea Congresului să blocheze acordul, caz în care și-ar folosi dreptul de veto.

"Acest acord nu este construit pe încredere, este construit pe verificare.

"Inspectorii vor avea acces 24 de ore din 24 la instalațiile nucleare cheie ale Iranului.

"Astfel, ne vom asigura că Iranul nu va transfera materiale nucleare de la instalațiile cunoscute la instalațiile pe care le ascunde", a spus președintele Obama.

Mergând pe calea negocierilor diplomatice cu Iranul, el a pus la bătaie un imens capital politic, prin tensionarea relațiilor cu Israelul și înfurierea unor membri ai Congresului, care insistă că Iranul nu poate fi crezut.

Cabinetul politic și de securitate israelian, întrunit într-o ședință specială, a respins în unanimitate acordul nuclear semnat la Viena de Iran și marile puteri

Premierul Benjamin Netanyahu a avut o discuție cu președintele american, Barak Obama, căruia i-a spus că acordul prezintă două pericole principale: înarmarea nucleară a Iranului și accesul oferit Teheranului la sute de miliarde de dolari pentru a sprijini terorismul, după cum relatează corespondentul RRA Dragoș Ciocîrlan.  

Corespondentul Radio România la Tel Aviv spune că liderii israelieni susțin că Occidentul a capitulat la toate cererile regimului de la Teheran. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că s-au facut concesii la capitolele care ar fi împiedicat Iranul să se înarmeze nuclear. El a supus problema cabinetului politic și de securitate, care a respins în unanimitate acordul de la Viena.

Domnul Netanyahu a subliniat că nu s-a obligat să împiedice semnarea unui acord, dar s-a angajat să împiedice Iranul să se înarmeze nuclear și asta va continua să facă. Săptămâna viitoare, secretarul american al apărării, Ashton Carter, urmează să sosească în Israel pentru consultări în probleme de securitate. Analiștii din Israel apreciază că este necesară o nouă evaluare a situației din Orientul Mijlociu și Ierusalimul va trebui să beneficieze de armament sofistificat pentru a-și menține superioritatea militară.

De asemenea, în Comunitatea Evreilor Originari din România se comentează că va crește numărul de solicitări de pașapoarte străine, mai spune corespondentul RRA Dragoș Ciocîrlan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău