Acord după 27 de ani: Grecia și Macedonia au semnat o înțelegere pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave

  • 17 Iunie 2018 13:17
Acord după 27 de ani: Grecia și Macedonia au semnat o înțelegere pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave

Miniștrii de externe din Grecia și Macedonia au semnat duminică un acord pentru redenumirea fostei republici iugoslave drept ”Republica Macedoniei de Nord”, transmite Reuters.

Acordul, semnat în localitatea Prespes din nordul Greciei, lângă granițele cu Macedonia și Albania, este menit să pună capăt a celor aproape trei decenii de negocieri privind denumirea tânărului stat balcanic.

Înțelegerea semnată duminică va trebui aprobată de parlamentele celor două țări și printr-un referendum în Macedonia. 

Cele două țări vecine au avut, de la crearea statului macedonean, în 1991, o dispută asupra numelui oficial al acesteia din urmă. Atena refuză să o recunoască sub numele de "Macedonia", estimând că acest apelativ ține de patrimoniul său istoric și cultural, o provincie din nordul Greciei, la frontiera cu țara vecină, având același nume. 

Disputa a dus la blocarea aderării Macedoniei la NATO și UE, din cauza veto-ului grec, care va fi ridicat doar după soluționarea problemei, potrivit Atenei, care este membră în cele două organizații internaționale.

Premierul grec Alexis Tsipras a supraviețuit sâmbătă votului de neîncredere din Parlament inițiat ca urmare a acordul privind denumirea Macedoniei, potrivit BBC, citat de news.ro. În timpul dezbaterilor, atât în fața Parlamentului, cât și în alte orașe ale Greciei, au avut loc proteste față de acordul convenit de Tsipras cu omologul său macedonean. De asemenea, au avut loc ciocniri între manifestanți și poliție. 

Acordul a stârnit o opoziție vehementă în ambele țări. Președintele macedonean a declarat că va bloca înțelegerea iar în Grecia opoziția a depus o moțiune de cenzură împotriva lui Tsipras.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău