Acord de cooperare româno-ucrainean în domeniul digitalizării și securității cibernetice. Proiectele beneficiază de finanțare UE

  • 05 Ianuarie 16:03
Acord de cooperare româno-ucrainean în domeniul digitalizării și securității cibernetice. Proiectele beneficiază de finanțare UE

Reprezentanții României și Ucrainei au semnat un acord pentru dezvoltarea relațiilor în domeniul digitalizării și securității cibernetice, relatează Ministerul român al Cercetării, Inovării și Digitalizării, citat de Agerpres.

Se pun în acest fel bazele unui mecanism prin care Uniunea Europeană va finanța proiecte de transfer tehnologic și de cunoștințe către Ucraina, proiecte în care România va fi lider de parteneriat.

Acordul privind dezvoltarea comunicațiilor electronice și cooperarea în domeniile digitalizării și protecției cibernetice a fost semnat de către ministrul român al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și viceprim-ministrul ucrainean pentru Inovații, Dezvoltarea Educației, Științei și Tehnologiilor, Mykhailo Fedorov.

"Prin Acordul semnat cu omologul ucrainean, România își întărește poziția de hub regional pentru tehnologii emergente și securitate cibernetică. Punem astfel bazele unui mecanism prin care Uniunea Europeană va finanța proiecte concrete de transfer tehnologic și de cunoștințe către Ucraina, proiecte în care România va fi lider de parteneriat", a declarat Bogdan Ivan.

Ministerul menționează că acordul asigură "fundamentul unei colaborări strânse și concrete" a instituțiilor cu atribuții în ce privește infrastructura IT&C, digitalizarea și securitatea cibernetică din cele două țări. Principalele direcții de acțiune vizează:

- creșterea rezilienței și a protecției infrastructurii digitale din Ucraina și România;
- consolidarea nivelului de protecție cibernetică a rețelelor și infrastructurilor naționale ale Ucrainei și României;
- dezvoltarea infrastructurii cloud pentru serviciile publice electronice;
- schimbul de experiență în ceea ce privește formarea de politici în domeniul comunicațiilor electronice și al tehnologiilor emergente. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,63
Cer fragmentat
Umiditate:79 %
Vint:7,72 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău