Acord bilateral semnat între „Poșta Moldovei" și „Poșta Română". Cetățenii din ambele state vor putea să trimită colete poștale cu tarife mai mici

  • 16 Ianuarie 2023 08:41
Acord bilateral semnat între „Poșta Moldovei

De la începutul acestui an, cetățenii Republicii Moldova și României pot transmite colete poștale în cele două state la prețuri mai mici. Costurile s-au redus cu aproape 30 la sută, în urma acordului bilateral semnat în februarie 2022 între "Poșta Moldovei" și "Poșta Română".

Taxa unică pentru orice colet, transmis din Republica Moldov spre România s-a redus cu o sută de lei. La asta se adaugă la un tarif redus cu 15 lei, pentru fiecare kilogram al coletului, scrie TVR MOLDOVA.

MARINA ACHELINOVA, șef Agenție Poștală: "Tariful fix este de 190 de lei și per kilogram, 35 de lei. La coletele voluminoase +53 de lei.


Poșta Moldovei susține că expedierea coletelor prin poștă este mai sigură decât trimiterea ocazională cu microbuzele de linie.


ROMAN COJUHARI, director interimar "Poșta Moldovei": "Atunci când trimiți un colet printr-un operator poștal, ai garanție că acest colet va fi livrat. Mai mult decât atât, în multe cazuri sunt asigurate aceste colete.  În caz de pierdere a coletului pot fi returnate atât costul trimiterii cât și valoarea conținutului."

Înainte de a fi trimise, toate cutiile sunt supuse unui control minuțios, pentru a evita incidentele.

MARINA ACHELINOVA, șef Agenție Poștală: "Noi, la recepționarea coletului îl primim sub formă deschisă. Operatorul este obligat să verifice conținutul coletului. În cazul în care sunt obiecte interzise, coletul nu se primește spre expediere. Presupunem că sunt baterii cu litiu. Ele pot curge și atunci sunt deteriorate alte trimiteri poștale."


Poșta Moldovei speră că reducerea tarifelor să impulsioneze expedierea de colete. Fluxul de intrare și cel de ieșire a fost în descreștere anul trecut cu 38, respectiv 36%. Memorandumului de colaborare semnat anul trecut între instituțiile poștale ale Republicii Moldova și României aduce mai multe facilități.

ROMAN COJUHARI, director interimar "Poșta Moldovei": "Acest memorandum ne permită să apropiem cât mai mult activitatea Poștei Moldovei față de piața României și invers.  Acest memorandum prevede mai multe activități, iar unele din ele, anume accesibilitatea întreprinderilor pe piețele din țările vecine."

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău