Acoperire financiară pentru majorarea salariilor ar exista, potrivit secretarului de stat de la Finanțe

  • 03 Noiembrie 2018 14:21
Acoperire financiară pentru majorarea salariilor ar exista, potrivit secretarului de stat de la Finanțe

Noua lege a salarizării urmează să intre în vigoare pe 1 decembrie 2018, ceea ce înseamnă că primele salarii majorate se vor plăti în luna ianuarie, pentru munca efectuată în decembrie, afirmă secretarul general de stat de la Ministerul Finanțelor, Ion Chicu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

El spune că noile salarii s-ar calcula foarte simplu, conform schemei noi - va fi stabilităvaloarea minimă de referință jos, iar mai departe, conform coeficienților atribuiți la fiecare dintre cele 130 de clase pe care le prevede grila de salarizare se calculează salariul.

„Aceasta înseamnă că, la momentul când vor fi posibilități de majorare a salariului, se majorează valoarea minimă de referință de jos și, automat, de jos până sus se majorează la toți. Nu cum este acum, când, de exemplu, se decide: „Haideți să majorăm la judecători, haideți să majorăm la funcționarii publici” și aceste majorări au loc în funcție de capacitate de promovare a acestor modificări de către un grup sectorial sau de către altul”, potrvit lui Ion Chicu.

Valoarea generală de referință la această etapă va fi de 1500 de lei, cu unele derogări. Pentru pedagogi și personalul auxiliar, care acum au salarii foarte mici, autoritățile propun o valoare de referință de 1600 de lei.

„Pentru persoanele cu funcție de demnitate publică, finanțați din bugetul de stat, este vorba de cei care sunt aleși, este vorba de aproape 250 de funcții, va fi, invers, o valoare de referință mai mică pentru că ei au salarii destul de mari acum. Valoarea de referință va fi de 1300 sau 1350 lei, încă facem ultimele evaluări acum. Iar pentru judecători va fi o valoare de referință mai mare, de 2200 de lei, din simplul motiv că acum ei au salarii foarte mari și dacă punem o valoare de referință mai mică, ei vor avea scăderi de salariu, ceea ce nu poate fi admis”, susține demnitarul.

Valoarea de referință se reexaminează anual în funcție de condițiile economice.

Întrebat ce se întâmplă dacă condițiile economice sunt proaste, Ion Chicu a declarat că se are în vedere doar majorare, din simplul motiv că, dacă o revezi prin diminuare, intră în contradicție cu prevederile constituționale și nimeni nu va accepta diminuarea salariului.

Tocmai din această cauză, atunci când se stabilește această valoare minimă de referință, autoritățile se asigură, spune funcționarul, că au acoperire financiară pentru finanțarea acestei legi și acestei reforme.

Potrivit secretarului de stat, costul implementării legii noi este în jur de 1 miliard 400 de lei. Ceea ce înseamnă că în 2019 fondul de salarizare în sistemul public va crește la aproape 15 miliarde lei în 2019. Anume această cifră de cheltuieli de personal în sectorul public este agreată, coordonată cu Fondul Monetar Internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău