Achizițiile de valută, LIMITATE în Ucraina

  • 25 Februarie 2015 18:21
Achizițiile de valută, LIMITATE în Ucraina

Banca Națională a Ucrainei a decis să limiteze miercuri în mod drastic achizițiile de valută ale băncilor, în încercarea de a stabiliza moneda națională, hrivna, care în prezent este în cădere liberă în pofida majorării ajutorului occidental.

'Băncile nu au dreptul de a achiziționa valută pentru clienții lor până la data de 27 februarie' a anunțat Banca Națională a Ucrainei într-un comunicat de presă, după ce zilele trecute instituția a restricționat mișcările de capital.

De asemenea, la câteva ore după ce a impus interdicția, Banca centrală s-a oferit să cumpere dolari la un curs de 21,7 hrivna, ceea ce înseamnă că oricine va fi forțat să vândă dolari va primi cu 30% mai puțin decât cursul pieței.

Potrivit Agerpres, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a criticat decizia Băncii centrale care în opinia sa va avea 'efecte negative pentru economia Ucrainei, echilibrul sistemului financiar și cursul de schimb'. În plus, Iațeniuk a acuzat banca centrală că a luat această decizie fără a se consulta cu guvernul, premierul precizând că a aflat de pe Internet de decizia Băncii centrale.

Măsura vine la o zi după ce hrivna ucraineană s-a depreciat cu peste 11%, din cauza tensiunilor politice și a conflictului cu separatiștii pro-ruși din estul țării. De la începutul anului și până în prezent moneda ucraineană s-a depreciat cu peste 40%, iar această depreciere crește costurile cu importurile energetice precum și povara datoriei în condițiile în care Guvernul de la Kiev vrea să ajungă la un acord de restructurare a datoriilor cu creditorii externi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău