Achiziții de până la 400.000 de lei fără licitații publice, potrivit noilor prevederi legale. Societatea civilă semnalează lipsă de transparență în acest proces

  • 04 Decembrie 2018 13:38
Achiziții de până la 400.000 de lei fără licitații publice, potrivit noilor prevederi legale. Societatea civilă semnalează lipsă de transparență în acest proces

Legislația privind achizițiile publice a fost modificată la ultima ședință a Parlamentului, în mod netransparent, fără avizul Guvernului și fără expertiza anticorupție, semnalează mai multe organizații non-guvernamentale.

Deputații au votat la 30 noiembrie în prima și a doua lectură un amendament ce prevede majorarea pragurilor pentru achizițiile de mică valoare, pentru care nu este necesară organizarea unor licitații publice, de la 80 000 de lei la 200 000 de lei, pentru bunuri și servicii, și de la 100 000 de lei la 400 000 de lei pentru lucrări.

Reprezentanții societății civile atrag atenția că aceste tipuri de achiziții sunt total netransparente, se desfășoară în afara oricărui concurs public, iar rezultatele procedurii pot fi vizualizate doar în contractul deja semnat. De asemenea, rezultatele acestor proceduri nu pot fi contestate la Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor.  

Potrivit autorilor proiectului, în urma aplicării noilor prevederi se va ridica gradul de operativitate la efectuarea achizițiilor publice.

Organizațiile semnatare insistă că în aceste proceduri trebuie modificată legislația pentru a asigura mai multă transparență sau, în caz contrar, este necesară revenirea la pragurile anterioare privind achizițiile de valoare mică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău