Acest lapte este aproape la fel de sănătos ca cel matern și are puteri vindecătoare nebănuite

  • 26 Octombrie 2017 10:15
Acest lapte este aproape la fel de sănătos ca cel matern și are puteri vindecătoare nebănuite

Despre laptele de măgăriță nu prea am auzit, cu atât mai puțin despre proprietățile sale uimitoare. Și asta din cauza faptului că este un lapte rar întâlnit, pe care nu îl găsim în supermarketuri, oricât l-am cauta. Dar, pe cât este de rar, pe atât este de prețios.

Cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale uimitoare asupra sănătății, laptele de măgăriță este, conform specialiștilor, cel mai apropiat ca și structură de laptele matern.

Hipocrate, părintele medicinei, îl recomanda pentru tot felul de afecțiuni, începând cu infecțiile, cazurile de otrăvire, diverse răni sau probleme ale ficatului, iar Plinius cel Bătrân îl considera unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru febră mare, dureri în gât sau tuse.

În medicina tradițională românească, laptele de măgăriță era singurul tratament capabil să diminueze puternicele convulsii de tuse persistentă, cunoscută ca și “tusea măgărească”. Aceasta este o tuse generată de bacteria Bordetella Pertussis, desebit de rezistentă la tratament și care dă convulsii puternice timp de aproximativ 100 de zile.

Studii recente au arătat că laptele de măgăriță conține lizozim, o enzimă cu efect antibacterian și antiviral foarte puternic, enzimă care este conținută și de laptele matern. Concentrația de lizozim crește foarte mult în laptele matern după a doua lună de alăptare, sugerând faptul că această enzimă are un rol important în a întări sistemul imunitar al bebelușului. Datorită acestei enzime, studiile susțin că laptele de măgăriță este eficient în ameliorarea simptomelor de tuse persistentă, funcționând ca un antibiotic natural. Mai mult decât atât, acest tip de lapte este foarte bine tolerat de copiii cu alergie la proteina din lapte de vacă, reprezentând o mină de aur în alimentația bebelușilor.

Sărac în grăsimi și proteine dar cu un conținut mare de lactoză, laptele de măgăriță este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Foarte ușor de digerat acesta nu conține bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat. Laptele de măgăriță are un nivel ridicat de Omega 3 și Omega 6 care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Iată și alte beneficii ale laptelui de măgăriță:

- previne infecțiile gastrointestinale
- hidratează și catifelează pielea
- oprește sângerările nazale

Din păcate, în zilele noastre măgarii sunt din ce în ce mai rar întâlniți în gospodăriile oamenilor, fiind considerați animale "depățite". Un alt factor care face ca laptele de măgăriță să fie atât de greu de găsit este reprezentat de faptul că măgarița produce o cantitate mult mai mică de lapte decât vaca, un litru pe zi (față de 10 litri o vacă). În plus, laptele poate fi muls numai șase luni după ce vine puiul pe lume și numai dacă puiul stă în preajmă.
Printre puținii care mai cresc măgari se numără Ioan Tomoș, care în stâna sa din Huedin, ascunde o adevărată comoară.

Acesta deține la ferma sa 30 de măgari și în jur de 9-10 femele de la care ia în medie 9 litri de lapte pe zi. Deși vinde litrul de lapte cu 100 de lei, crescătorul nu face față cererii: “Am o listă de așteptare de la clienți din toată țara. Din păcate, laptele este destul de puțin, de aceea este așa de prețios. Am vândut foarte mult în toată România, chiar și la București. Mă sună oameni din toate colțurile țării”.

Conștient de faptul că laptele de măgăriță a devenit mina sa de aur, Ioan Tomoș își propune să dezvolte această afacere, ca să își poată mulțumi toți clienții. “Femelele nu le-am vândut niciodată tocmai pentru că vreau să le înmulțesc", spune fermierul.

Datorită proprietăților sale, laptele de măgăriță este căutat și apreciat deopotrivă în toată lumea. Poate nu stiați însă cea mai scumpă brânză din lume se obține din lapte de măgăriță.Un kilogram de brânză de măgăriță se obține din 25 de litri de lapte și este produsă în localitatea Zasavica din Bosnia Herzegovina, iar prețul său este de 1.000 de euro.

Din laptele de măgăriță se prepară lichioruri, săpunuri și creme fine, vîndute la prețuri exorbitante.

Și pentru industria cosmetică acest lapte este o comoară. Spre exemplu, un italian din Sicilia ofera doritorilor o baie într-o cadă cu lapte de măgăriță. Prețul unei asemenea băi care are o durată de două ore, este de 20.000 de euro, dar italianul are foarte multe comenzi nereușind să onoreze toate cererile, din cauză că nu are lapte de măgăriță suficient.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău