Accidentele rutiere minore vor fi documentate printr-o procedură simplificată, vot final

  • 09 Noiembrie 2018 16:14
Accidentele rutiere minore vor fi documentate printr-o procedură simplificată, vot final

Accidentele rutiere soldate cu daune materiale nesemnificative vor fi documentate printr-o procedură simplificată de constatare amiabilă. Parlamentul a aprobat joi, 8 noiembrie, un proiect de lege în lectură finală care prevede modificări ale legislației în acest sens, transmite IPN.

Procedura se va aplica doar dacă în accident sunt implicate două autovehicule, nu sunt vătămări corporale, deteriorări de bunuri, dacă proprietarii dețin polița de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde” și dacă există consimțământul ambilor conducători și au posibilitatea de a fotografia locul accidentului sau de a înregistra datele martorilor.

Formularul „Constatare amiabilă de accident” va fi stabilit de Comisia Națională a Pieței Financiare. Asiguratul va înștiința asigurătorul care a emis polița de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde” despre accident și intenția de a recurge la constatarea amiabilă. Șoferii vor nota datele martorilor, vor face fotografii la fața locul, numerele de înmatriculare și părțile avariate ale autovehiculelor, urmele de frânare și de cioburi la fața locului. Apoi, vor prezenta asigurătorului, în termen de două zile lucrătoare, formularul completat și semnat de către ambii conducători.

Noile prevederi vor intra în vigoare la expirarea a șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru cazurile de accident cu implicarea autovehiculelor ai căror proprietari sau utilizatori dețin certificatul de asigurare „Carte Verde” – la expirarea a 24 de luni de la data publicării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău