Accesibilitatea clădirilor și deficitul de asistenți personali rămân problemele majore pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități din Republica Moldova
-
06 Decembrie 2024 15:30
Accesibilitatea clădirilor și deficitul de asistenți personali rămân problemele majore pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități din Republica Moldova. Aceste subiecte au fost discutate astăzi, 6 decembrie, în cadrul unei mese rotunde organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, transmite Radio Chișinău.
În ultimul an, numărul asistenților personali pentru persoanele cu dizabilități a crescut cu peste 1.300, însă necesarul estimat este cu mult mai mare, a declarat secretarul de stat la Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca.
„Avem echipele mobile funcționale, care au trecut și procesul de acreditare inițială. Nu numai că am activat aceste echipe mobile, dar le-am și dotat cu echipament și mijloace de transport. Aceste echipe mobile deservesc în jur de 30 de persoane cu dizabilități, inclusiv copii, care trăiesc în localitate, în comunitate, în familie și care au nevoie de suport. De asemenea, la începutul anului viitor vom organiza cursuri de formare pentru acești specialiști în domeniul kinetoterapiei, reabilitării pentru a presta servicii calitative și eficiente. În ceea ce privește asistența personală, numărul acestora a crescut de la 7200 anul trecut la 8500 în prezent, însă mai sunt necesari încă 3000 de specialiști”, a spus Vasile Cușca.
Reprezentantul ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Victor Stratulat, a recunoscut că nu există o evidență clară a clădirilor care nu dispun de rampe pentru persoanele cu dizabilități.
„Deși avem un set de normative, continuăm să observăm că accesul la clădirea Parlamentului din trei scări, una dintre acestea fiind scara de mijloc, nu are rampă. Procentul rampelor este mai mic de 15%. Majoritatea farmaciilor au rampe mai înguste de un metru. Problema rezidă în sistemul de control al calității construcțiilor. Din păcate nu există o evidență. Pot să spun că ține și de calitatea specialiștilor care sunt atestați și asta trebuie schimbat, trebuie lucrat”, a menționat Victor Stratulat.
În Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 160 de mii de persoane cu dizabilități.