ACASĂ cu oameni de cultură/ Actorul Petru Hadârcă: “În momente de astea, de restriște, e bine să mai apelezi la o carte!”

  • 26 Martie 2020 12:08
0%
00:00:00
00:00:00

Din cauza situației în care ne aflăm – grele în opinia unora, deloc complicate în opinia altora, - de carantină, adică de stat mai mult pe-acasă - am inițiat și o rubrică Acasă cu oameni de cultură. Regizorul și actorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, i-a povestit colegei noastre Alina Rusu ce fac acum actorii Teatrului Național, ce ofertă are teatrul în această perioadă, și le dă spectatorilor unele sfaturi pentru a trece mai ușor și chiar cu un folos sufletesc, perioada de criză.

Statul acasă nu înseamnă lipsă de comunicare, de aia ne-am propus să comunicăm cu spectatorii prin intermediul internet-ului, să propunem spectacole și nu  numai spectacole, dar și emisiuni despre actorii Teatrului Național. Și, totodată, în momente de acestea de restriște, e bine să mai apelezi la o carte, e binevenit. Pauza asta poate fi folosită în folosul nostru, (a actorului, dar nu numai). Mai stăm, ne amintim de rolurile jucate, mai lucrăm la un proiect nou de acasă – un nou spectacol.

Puteți deschide paranteza și să ne spuneți ce noutate pregătiți pentru spectatori?

Păi acum , am sistat un pic repetițiile, că e timp de criză, dar am început lucrul la o premieră de, o comedie de Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Cozub. Spectacolul se numește „Hamlet în sos picant”. Ne-am propus să-l scoatem la mijlocul lui aprilie, acum vedem, va mai dura un pic. Cei din distribuție lucrează, repetă textul de acasă

Ce actori sunt implicați?

Ghenadie Gâlcă, Margareta Pântea, Angela Ciobanu, Iurie Focșa, Ana Tcacenco și alții... Noi zilnic comunicăm și toți sunt dornici să iasă din casă, dornici de muncă, să vină la teatru , să urce pe scenă cu noi forțe, noi idei...

Precum ați anunțat, spectatorilor pot viziona spectacole on-line pe site-ul teatrului. Vă rugăm să ne dați mai multe detalii.

Punem pe site-ul teatrului și programăm în fiecare zi câte un spectacol din cele care au fost filmate anterior și care se află în arhiva teatrului, sau în arhiva unor companii de televiziune. Am început de vineri, 20 martie și am postat deja spectacolele ca “În largul mării”, „Filomena Marturano, sau divorț în stil italian”, „Hronicul Găinarilor” ș.a. Zilele trecute am postat o emisiune realizată de postul public de televiziune, despre turneul pe care l-a realizat teatrul nostru în luna ianuarie la București și Iași. Spectacolele sunt postate în fiecare zi, la ora 18.00 și pot fi accesate timp de 24 de ore. Altele pot fi găsite și cu link-ul , pe canalul You-Tube. Toate astea le găsiți pe site-ul Teatrului Național, la rubrica Evenimente””.

 Petru Hadârcă este optimist și e de părerea că după trecerea acestei perioadă de criză, spectatorii vor veni cu un interes și mai mare în sălile teatrelor, inclusiv a Teatrului Național.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău