Academicianul Mihai Cimpoi: “Limba este cea care dă unui popor certitudinea identității sale – că el există, crează, că are o demnitate!” (AUDIO)
-
31 August 2020 12:17
Problema limbii într-o provincie românească înstrăinată a fost problema numărul unu, afirmă criticul literar, academicianul Mihai Cimpoi, într-un interviu pentru Radio Chișinău. „...Pentru că aceasta este casa ființei noastre, cum spune filosoful german Martin Heidegger, sau sanctuarul ființei noastre, cum zice Mihai. Eminescu mai poetic”, a argumentat scriitorul.
Limba este cea care dă unui popor certitudinea identității sale – că el există, crează, că are o demnitate și că se poate include cu această limbă și cu valorile care s-au creat în această limbă, în dialogul valoric european și universal, a mai subliniat Mihai Cimpoi. El a remarcat că prin recunoașterea identității lingvistice de la 31 august 1989, noi, basarabenii, am obținut dreptul de a realiza o unitate prin cultură cu frații noștri români.
„În urma eforturilor depuse pe participanții Mișcării de Renaștere Națională și în mare parte a scriitorilor, limba română a devenit în prezent o limbă de stat. Totuși e regretabil faptul că acest moment este încă nefixat în Constituție. Limba română și-a luat locul binemeritat de împărăteasă, nu de cenușăreasă, în învățământ, în viața publică, la radio, televiziuni. Dar mai sunt încă multe de făcut, lupta continuă. În primul rând pentru fixarea denumirii corecte a limbii noastre și bineînțeles pentru a ne promova valorile noastre în lume”, a menționat academicianul Mihai Cimpoi.