Absolvenții de la medicină au depus jurământul lui Hippocrates

  • 16 Iunie 2022 13:30
Absolvenții de la medicină au depus jurământul lui Hippocrates

Peste 1060 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău au depus jurământul lui Hippocrates în cadrul unui eveniment festiv organizat la stadionul „Zimbru”. Tinerii au jurat să exercite profesiunea cu conștiință și demnitate și să stea de veghe la sănătatea pacientului, indiferent de naționalitate, rasă, etnie, vârstă, statut social și afiliere politică, transmite IPN.

Potrivit rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, în istoria universității Promoția 2022 va rămâne „deosebită”, care a trecut prin cea mai complicată provocare, pandemia COVID-19. „Ați studiat în condiții de pandemie timp de doi ani, de aceea, paralel cu studiile, ați activat în instituțiile medico-sanitare cot la cot cu lucrătorii medicali, ați făcut voluntariat, ați participat la maratoanele de vaccinare Anti-COVID-19, ați contribuit la salvarea vieților oamenilor, fapt  care merită toată stima și aprecierea noastră”, a declarat rectorul universității.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat absolvenții să nu să se oprească niciodată de învățat. Președintele a îndemnat absolvenții să rămână în Republica Moldova, subliniind că sistemul de medicină național are nevoie de specialiști noi. „Medicina și Farmocologia evoluează rapid, după necesitățile de schimbare ale omenirii, dar un lucru rămâne neschimbat, în centrul profesiei pe care o practicați rămâne omul, viața și sănătatea acestuia, sănătatea și bunăstarea societății umane”, a adăugat șefa statului.

Ministrul sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că absolvenții sunt așteptați în spitale, policlinici, sălile de studii și în laboratoare. „Ați îmbrățișat cea mai nobilă profesie, deoarece, probabil, este unica în care cuvântul „sacrificiu” este bază. În afară de cunoștințele Dumneavoastră, în afără de profesionalism, aveți nevoie de foarte multă compasiune, răbdare și milă, aceștia sunt sateliții cu care veți merge alături în profesie”, susține ministrul sănătății.

În acest an au susținut cu succes examnele de absolvire 618 studenți din Republica Moldova și 450 de studenți internaționali, cetățeni din 20 de țări ale lumii. Pentru sistemul de sănătate au fost pregătiți specialiști în medicină, stomatologie, farmacie, medicină preventivă, asistenți medicali și optometrie.

Fiecare promoție respectă tradiția de a depune flori la bustul lui Nicolae Testemițanu. În acest an sunt marcați 95 de ani de la nașterea eminentului savant și profesor al cărui nume o poartă Alma-Mater.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău