Absolvenții care au picat la BAC ar mai putea obține o șansă, până la sfârșitul anului, dar contra plată

  • 28 Iulie 2018 13:38
Absolvenții care au picat la BAC ar mai putea obține o șansă, până la sfârșitul anului, dar contra plată

Absolvenții care nu au reușit să promoveze examenele la sesiunile ordinare și suplimentare la bacalaureat pot să mai încerce o dată, până la sfârșitul anului, conform unor modificări aplicate la Codul Educației, votate vineri în prima lectură de Parlament. 

Unul dintre autorii acestor amendamente, vicesppreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi, a precizat că pentru a treia tentativă a de obține BAC-ul candidații vor trebui să plătească.

„Acest lucru va spori șansele celor care, din motive obiective, nu au putut susține examenul. Acum ei sunt nevoiți să aștepte un an întreg pentru a încerca să mai susțină examenele, dar în acest timp cunoștințele lor se pot înrăutăți și ei nu vor putea rezolva exercițiile", a spus Ghilețchi, citat de INFOTAG.

Deputatul Partidului Liberal (PL), Lilian Carp, a menționat că proiectul de lege riscă să fie recunoscut neconstituțional, deoarece legea supremă garantează învățământ secundar gratuit.

Autorul nu a fost de acord cu colegul său din PL, deoarece nimeni nu-l obligă pe elev să susțină o sesiune suplimentară contra plată, dar a recunoscut că Guvernul ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a organiza sesiunea suplimentară din contul bugetului de stat.

Deputatul Partidului Democrat, Nicolae Juravschi, consideră că inițiativa este periculoasă, deoarece sesiunea suplimentară pe parcursul anului poate duce la relaxarea elevilor, care vor fi mai puțin pregătiți pentru sesiunea principală.

Potrivit datelor statistice, în anul 2018, din cei 18,1 mii de candidați, examenele de bacalaureat le-au susținut cu succes 11,3 mii de persoane sau 62,6%. Din cei 3 mii de candidați care nu au promovat examenele în anii precedenți, au susținut sesiunea 19%. Luând în considerare doar pe cei care au susținut examenele în acest an pentru prima dată, cifra va crește la 83%.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău