A treia apariție a lui Roman Protasevici la televiziunea de stat. Jurnalistul l-a lăudat pe Alexandr Lukașenko și a plâns

  • 04 Iunie 2021 09:59
A treia apariție a lui Roman Protasevici la televiziunea de stat. Jurnalistul l-a lăudat pe Alexandr Lukașenko și a plâns

Jurnalistul belarus Roman Protasevici, care a fost arestat la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost deturnat, a apărut într-un nou interviu difuzat la televiziunea de stat, scrie BBC. El a spus că vrea să își îndrepte greșelile, l-a lăudat pe președintele Aleksandr Lukașenko și a plâns, transmite Digi24.ro.

În interviul difuzat joi seară, Roman Protasevici a mărturisit că a organizat proteste anti-guvernamentale, că vrea să-și îndrepte greșelile, l-a lăudat pe președintele Alexandr Lukașenko și a dat asigurări că îl respectă pe acesta.

Jurnalistul a afirmat că l-a criticat mult pe președintele Lukașenko, că a încercat să-l îl dea jos de la putere, dar că „a început să înțeleagă că acesta "face ceea ce trebuie" și că, "cu siguranță" îl respectă.

El a subliniat că a fost alegerea lui să vorbească pentru postul de televiziune.

La finalul interviului, jurnalistul a izbucnit în plâns și a spus că speră ca într-o zi să se căsătorească și să aibă copii.

Reacția familiei lui Roman Protasevici

Familia lui Protasevici spune că interviul a fost realizat "sub amenințare".

Tatăl jurnalistului a declarat că l-a durut să urmărească interviul: "Îl cunosc foarte bine pe fiul meu și cred că nu ar fi spus niciodată astfel de lucruri. L-au bătut și l-au forțat să spună ce este necesar".

Militanții pentru drepturile omului și opozanți ai puterii spun că jurnalistul avea pe încheieturi urme vizibile de cătușe și că a fost torturat.

"Este oribil să ne gândim la brutalitatea pe care forțele de securitate din Belarus trebuie să o fi folosit pentru a-l forța pe Roman Protasevici să facă acest interviu filmat", a spus Kenneth Roth, militant pentru drepturile omului. 

Apariția de joi a fost a treia a lui Protasevici la televiziunea de stat de când a fost reținut

În prima înregistrare, având pe față urme de contuzii, Roman Protasevici spunea, la o zi de la arestare, că este bine tratat în închisoare și promitea să coopereze cu autoritățile.

În a doua, Roman Protasevici spune că un coleg de serviciu, cu care avea un conflict personal, i-a întins o cursă. În plus, disidentul pare să cheme la schimbarea strategiei opoziției și cere ca pentru moment protestele să înceteze. Cel puțin asta reiese din fragmentele difuzate din interogatoriul său. Sunt imagini din timpul unei discuții cu anchetatorii din Minsk, iar televiziunea de stat ONT a difuzat și imagini din momentul arestării jurnalistului, pe aeroportul din capitala țării.

Jurnalistul în vârstă de 26 de ani a fost editorul canalului opoziției Nexta din aplicația de mesagerie Telegram până anul trecut. Protasevici a fost trecut pe lista "persoanelor implicate în activități teroriste" anul trecut.

În Belarus au izbucnit proteste în masă după ce Lukașenko a obținut victoria la alegerile prezidențiale din 9 august 2020, considerate pe scară largă ca fiind trucate. Protestele au fost înăbușite, iar liderii opoziției au fost trimiși în închisoare sau în exil.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a descris arestarea lui Protasevici drept "un atac împotriva democrației".

Agențiile de spionaj din Rusia și Belarus au anunțat joi că și-au unit forțele pentru a ține piept activităților occidentale "distructive", demers care intervine după sancțiunile care au fost luate de Uniunea Europeană împotriva regimului de la Minsk, în urma deturnării unui avion în scopul arestării jurnalistului disident Roman Protasevici, aflat la bord.

Guvernele occidentale și-au exprimat indignarea și au descris acțiunea Minskului drept "act de piraterie aeriană" și "terorism de stat", iar companiilor aeriene din Uniunea Europeană li s-a cerut să evite spațiul aerian al Belarusului. Rusia, în schimb, a fost alături de aliatul său de la Minsk.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău