A predat 4 ani româna la Delhi, iar acum îi învață să vorbească românește pe locuitorii din regiunea găgăuză

  • 09 Ianuarie 2017 16:17
0%
00:00:00
00:00:00

De 15 ani predă limba română, patru dintre care în capitala Indiei, New Delhi, iar de aproape un an îi învață să vorbească românește pe locuitorii din regiunea găgăuză.

Jumătate dintre studenții săi sunt profesori la Universitatea de Stat din Comrat. Este istoria pe scurt a lui Ovidiu Ivancu, dascălul dedicat vocației sale, dar și primul profesor de peste Prut, acreditat să predea la Comrat. Acolo, unde Ovidiu Ivancu este un „apostol la limbii române”. 

Venirea la Comrat a fost pentru profesorul Ovidiu Ivancu o provocare, știa că este o zonă unde se vorbește puțin limba română.

„Am încercat să vin cu foarte puține prejudecăți, am încercat să nu am niciun fel de idee preconcepută în legătură cu Găgăuzia și în legătura cu mediul în care voi preda. Și am pornit de la premisa că a preda limba română înseamnă în același timp și un proces de acomodare cu realitatea culturii găgăuze”, a mărturisit Ovidiu Ivancu.

„Însă mediul de aici, aș spune că mă surprinde în mod plăcut prin această diversitate etnică și, cumva poate că asta e de apreciat. În Găgăuzia au găsit soluții pentru a conviețui împreună fără tensiuni majore: familii mixte, familii de bulgari, de moldoveni”, a constatat Ovidiu Ivancu.

Venit la Comrat, ca un misionar al limbii române, profesorul Ovidiu Ivancu povestește cu plăcere despre studenții săi, care provin din familii mixte și cunosc câte două sau trei limbi străine.

A predat 4 ani româna la Delhi, iar acum îi învață să vorbească românește pe locuitorii din regiunea găgăuză

„Limba română, folosindu-se aici destul de rar și la un nivel minimal, unele cuvinte au aici un alt sens decât cel din limba română. Însă de fiecare dată când au apărut astfel de situații, am discutat și am explicat ceea ce înseamnă în limba română cuvântul sau expresia respectivă. Ei discută foarte mult la cursuri, atunci când nu înțeleg ceva le permit să discute și limbile lor de bază. Pot să vorbească în găgăuză sau în rusă atunci când nu înțeleg un anumit cuvânt. În felul acesta putem să avem o anumită comunicare fluentă.”

Își încurajează studenții să vorbească în limba română și să nu aștepte neapărat până când vor vorbi o română corectă.

„Nu este suficient să asculți pe cineva vorbindu-ți în limba română, nu este suficient ca cineva să te învețe lucruri de țin de gramatică, de literatură, de cultură în general. Trebuie să ai abilitatea de a vorbi în limba română. Și chiar dacă ei vorbesc cu anumite greșeli, încerc să-i încurajez să vorbească în limba română”, a precizat Ovidiu Ivancu.

Ovidiu Ivancu susține că în munca pe care o face cu dedicație e important să ai răbdare, pentru că roadele se văd mai târziu.

„În general, în meseria aceasta de profesor, roadele se văd foarte târziu. Trebuie ca generațiile să crească, ca studenții de astăzi să-și ocupe locul în societate. Și abia în momentul în care unul dintre ei va fi avocat, altul profesor, altul politician, atunci se poate vorbi despre roadele muncii de profesor. Este o muncă ce dă roade în timp și trebuie foarte multă răbdare pentru a culege roadele respective”, a mărturisit Ovidiu Ivancu.

Cursurile de limbă română sunt organizate de primul lectorat deschis în Republica Moldova de Guvernul României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău