A murit generalul rus Ghenadi Jidko, cel care a condus invazia din Ucraina

  • 17 August 2023 11:35
A murit generalul rus Ghenadi Jidko, cel care a condus invazia din Ucraina

Erou al Rusiei, generalul colonel Ghenadi Jidko a decedat la Moscova, ”după o lungă boală” anunță Meduza, care îl citează pe guvernatorul din Khabarovsk, Mihail Degtiarev.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, Jidko a activat ca șef de stat major al Forțelor Armate Ruse în Siria. În 2018, a fost numit la comanda trupelor din Districtul Militar de Est. În 2021, Jidko a preluat funcția de ministru adjunct al apărării, iar în 2022, a devenit din nou comandantul Districtului Militar de Est.

La scurt timp după începerea invaziei ruse a Ucrainei și a eșecurilor militare care au urmat, conducerea rusă a început să-și înlăture liderii militari responsabili din posturile lor, neanunțând întotdeauna acest lucru public. În aprilie 2022, comanda trupelor ruse din Ucraina a fost încredințată generalului Alexander Dvornikov, iar la sfârșitul lunii mai, comanda a fost transferată lui Jidko.

Cât de mult a condus Jidko trupele ruse în Ucraina nu se știe cu exactitate, precizează Meduza. BBC Rusia scrie că a fost înlăturat din această poziție în iulie 2022, dar nu precizează cine a fost numit în acest post după el. Ministerul Apărării al Federației Ruse  a raportat despre numirea unui nou comandant abia în octombrie, când s-a pomenit numele generalului Serghei Surovikin.

Se estimează că, înainte de numirea lui Surovikin, Jidko a continuat să comande gruparea rusă de trupe din Ucraina. În acest timp – de la începutul verii până la începutul toamnei – armata rusă a suferit o serie de înfrângeri majore. În special, în septembrie 2022, aproape întreaga regiune Harkov a fost predată, iar situația din Herson, pe care trupele ruse au părăsit-o în noiembrie, când erau deja conduse de Surovikin, s-a înrăutățit drastic. De atunci, numirea lui Jidko într-o funcție nouă nu a fost raportată.

Țările occidentale  l-au inclus  pe Ghenadi Jidko pe listele de sancțiuni după invazia rusă a Ucrainei.
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău