A intrat în vigoare noua sumă acordată ca indemnizație unică la naștere

  • 03 Ianuarie 10:18
A intrat în vigoare noua sumă acordată ca indemnizație unică la naștere

Indemnizația unică la nașterea copilului va fi acordată în acest an în valoare de 20 de mii de lei. Modificarea prin care acest tip de plată a fost majorată cu peste 9 mii de lei este în vigoare din 1 ianuarie 2024.

Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în anul 2024, peste 33 de mii de familii vor beneficia de indemnizație unică la nașterea copilului, scrie Bizlaw.md.

Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii spune că indemnizația unică la nașterea copilului se stabilește:

  • pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor sau al mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, în același cuantum;
  • mamei, iar în cazul decesului ei – reprezentantului legal al copilului;
  • cu condiția că copilul a fost înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenției Servicii Publice;
  • cu condiția că a fost solicitată cel târziu în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizațiilor se depune la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului ori al soțului/soției, în cazul în care a fost stabilită indemnizația de maternitate, la casa teritorială care a stabilit indemnizația de maternitate, sau în mod electronic prin portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naționale (www.cnas.gov.md).

Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii la casa teritorială, iar în cazul cererii electronice - 30 de zile de la data înregistrării cererii în sistemul informațional.

Plata indemnizațiilor se efectuează prin modalitatea de plată selectată de beneficiar și disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay). Evidența plății indemnizațiilor se efectuează de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Sumele indemnizației stabilite și neprimite de beneficiar în decurs de 12 luni consecutive se suspendă. Plata indemnizațiilor se reia în baza cererii beneficiarului, tutorelui (curatorului) acestuia, după caz, sau reprezentantului desemnat prin procură și a actului de identitate al solicitantului, depuse la organul de asigurări sociale, și se achită retroactiv pentru o perioadă de trei ani premergători datei adresării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău