A început Săptămâna Mondială a Alăptării. Cum acționează laptele matern în contextul pandemiei de COVID-19

  • 03 August 2020 11:41
A început Săptămâna Mondială a Alăptării. Cum acționează laptele matern în contextul pandemiei de COVID-19

Mai multe acțiuni de informare vor fi desfășurate în țara noastră, în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcată în perioada 1-7 august. Genericul din anul 2020 al campaniei este „Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă” și implică mobilizarea globală pentru susținerea, protejarea și promovarea alăptării pentru sănătatea planetei și a populației, transmite MOLDPRES.

"În Republica Moldova subnutriția este o problemă de sănătate publică. Conform datelor statistice ale sistemului de sănătate, în 2019, la copiii cu vârsta de până la 1 an, incidența prin malnutriție a constituit 12,8 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la 1000 de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0-5 ani, în aceeași perioadă a constituit 5,0 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la 1000 de copii”, indică Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Aceeași sursă arată că în anul 2019 au fost alăptați circa 89,1% de nou-născuți până la 3 luni, iar până la 6 luni – au fost alăptați 81,2% de copii. Până la vârsta de un an, această cifră constituie 69,3% din numărul total de copii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la șase luni și continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentației complementare până la doi ani și mai mult. În contextul promovării alăptării și reducerea bolilor condiționate de nutriția copilului, OMS și statele membre au aprobat obiectivul global pentru îmbunătățirea nutriției materne, a sugarilor și copiilor mici, care constă în ”Creșterea ratei alăptării exclusive în primele 6 luni la cel puțin 50%”.

Obiectivul țării noastre, conform prevederilor Programului național în domeniul alimentației și nutriției pentru anii 2014-2020 este “Creșterea, către anul 2020, a proporției alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70 % și duratei medii a alăptării până la cel puțin 4 luni”.

În contextul pandemiei COVID – 19, OMS menționează că beneficiile alăptării depășesc riscurile potențiale: virusul COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern la persoanele cu COVID-19 confirmat și nu există dovezi că virusul se transmite prin alăptare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toate mamele cu COVID-19 confirmate sau suspectate să continue să alăpteze, urmând măsurile de protecție generale, cum ar fi o igienă bună a mâinilor și a sânilor; purtarea corectă a măștii de protecție în timpul contactului cu copilul, inclusiv în timpul alăptării; curățarea și dezinfectarea suprafețelor frecvent atinse, igiena tusei și strănutului etc.

ANSP anunță că Alianța Mondială pentru Alăptare, OMS și UNICEF, vor organiza la 5 august 2020 webinarul cu tema ”Atingerea echității în materie de sănătate: oferirea în mod universal a unui sprijin calificat pentru alăptare”. Evenimentul se propune ca un suport țărilor pentru promovarea și susținerea alăptării. În cadrul webinarului, liderii-cheie la nivel mondial vor discuta despre investițiile în sprijinirea alăptării care sunt esențiale pentru a obține rezultate echitabile pentru sănătate.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău