A început procesul în care Nicolas Sarkozy e judecat pentru corupție. Câți ani de închisoare riscă fostul președinte francez

  • 30 Noiembrie 2020 19:15
A început procesul în care Nicolas Sarkozy e judecat pentru corupție. Câți ani de închisoare riscă fostul președinte francez

La Paris a început procesul în care fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, e judecat pentru corupție și trafic de influență. Sarkozy a denunțat cu acest prilej „infamiile” cu care este „urmărit de șase ani”. În cazul în care va fi găsit vinovat, fostul șef de stat riscă 10 ani de închisoare și o amendă de un milion de euro, informează Agerpres, preluat de Digi214.ro

„Nu recunosc niciuna din aceste infamii cu care sunt urmărit de șase ani”, a declarat Sarkozy, în primele sale cuvinte în fața tribunalului corecțional din Paris.

Un singur alt fost președinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat - și condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice -, însă Nicolas Sarkozy, în vârstă de 65 de ani, este primul șef de stat acuzat de corupție.

În acest caz zis al „interceptărilor”, Sarkozy este suspectat că, împreună cu avocatul său, a încercat să-l corupă pe magistratul Gilbert Azibert, pe atunci în funcție la Curtea de Casație.

După un start fals lunea trecută, procesul s-a reluat luni și în prezența lui Gilbert Azibert, care nu a reușit să amâne audierea din motive de sănătate.

Nicolas Sarkozy și filiera libiană

Cazul își are originea într-un alt dosar judiciar care-l amenință pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanțarea campaniei sale prezidențiale din anul 2007 cu bani primiți de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

În luna martie 2012, site-ul de investigații Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franța a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanțarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiția franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.

În cadrul investigațiilor privind ancheta libiană, procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la începutul anului următor că el folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay achiziționată pentru a comunica cu avocatul său Thierry Herzog.

Conform rechizitoriului Parchetului Național Financiar (PNF), în timpul mandatului său prezidențial, Sarkozy a încercat, ajutat de Herzog, să obțină unele informații secrete de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigație care îl viza în afacerea Bettencourt, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă, post pe care în final Azibert nu l-a mai obținut.

În 2018, Nicolas Sarkozy s-a aflat 26 de ore în arest în cadrul anchetei privind finanțarea de către Libia a campaniei sale electorale din 2007. El a fost pus oficial sub acuzare și plasat sub control judiciar.

Fostul șef de stat francez riscă zece ani de închisoare și o amendă de un milion de euro pentru corupție și trafic de influență, la fel și ceilalți doi inculpați, judecați în plus și pentru încălcarea secretului profesional.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău