A început procesul fostului președinte al Kosovo, la Haga. Hashim Thaci este acuzat de crime de război și crime împotriva umanității

  • 03 Aprilie 2023 18:21
A început procesul fostului președinte al Kosovo, la Haga. Hashim Thaci este acuzat de crime de război și crime împotriva umanității

Hashim Thaçi, fost președinte al Kosovo, a pledat nevinovat la cele zece acuzații de crime de război și crime împotriva umanității, în prima zi a procesului său care s-a deschis luni la Haga, în fața Tribunalului special pentru Kosovo (KSC), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Acuzațiile de persecuții, crime, tortură și dispariții forțate de persoane datează din timpul conflictului din 1998-1999 în urma căruia Kosovo și-a declarat independența de Serbia și care l-a făcut pe Hashim Thaçi un erou pentru compatrioții săi, scrie Digi24.

Thaçi și cei trei co-acuzați, toți foști colaboratori apropiați în gherila Armata de Eliberare a Kosovo (UCK) și, după încheierea războiului, în politică, și-au pledat nevinovăția la scurt timp după începerea ședinței. „Înțeleg acuzațiile și nu sunt vinovat de nimic”, a spus Thaçi în instanță.

Războiul din Kosovo, care a opus forțele sârbe gherilei albaneze, s-a soldat cu 13.000 de morți, în majoritatea lor albanezi din Kosovo.

Procesul de la Haga, condus de judecători și procurori internaționali, a început cu declarațiile introductive ale acuzării și ale avocaților victimelor. Avocații apărării vor lua cuvântul începând de marți. Thaçi, în vârstă de 54 de ani, a demisionat la scurt timp după inculparea sa de către KSC, și a fost transferat ulterior în detenție la Haga.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău