A început prima misiune a AIEA de examinare a proiectului privind deversarea apelor de la Fukushima în mare

  • 14 Februarie 2022 14:52
A început prima misiune a AIEA de examinare a proiectului privind deversarea apelor de la Fukushima în mare

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a început luni prima sa misiune de supraveghere în Japonia a unui proiect controversat privind deversarea în mare a apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, locul unui accident cauzat de un tsunami în 2011, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Peste un milion de tone de apă provenind din ploaie, pânza freatică și injecții pentru răcirea inimilor reactoarelor intrate atunci în fuziune au fost acumulate în rezervoare împrejurul centralei, dar spațiile de stocare sunt de atunci epuizate.

Un amplu sistem de pompare și filtrare elimină majoritatea substanțelor radioactive ale acestei ape și Japonia afirmă că proiectul său de diluare și deversare în mare, eșalonat pe mai multe decenii, nu prezintă pericole.

AIEA a aprobat această soluție care, în opinia sa, este similară eliminării apelor uzate ale centralelor nucleare din lume.

Dar acest proiect, adoptat de Tokyo în aprilie anul trecut și care ar urma să înceapă în martie 2023, a suscitat critici virulente din partea țărilor vecine, printre care China și Coreea de Sud, îngrijorate de eventuale consecințe asupra mediului și sănătății.

Pescarii japonezi se tem, printre altele, că vor fi ruinate eforturile de ani întregi pentru recâștigarea încrederii consumatorilor în produsele lor.

Tepco, compania care operează centrala nucleară Fukushima Daiichi, și guvernul japonez speră că supravegherea procesului de către AIEA va consolida încrederea.

Echipa AIEA, a cărei misiune va dura cinci zile, urmează să viziteze locul centralei și va organiza vineri o conferință de presă. ''În această săptămână, vom desfășura o misiune pentru a examina acțiunile, planurile, datele și documentele pertinente, în scopul evaluării conformității lor în raport cu dispozițiile incluse în normele de securitate internaționale'', a declarat luni, la Tokyo, Gustavo Caruso, director și coordonator al departamentului pentru siguranță și securitate nucleară al AIEA.

Procesul de filtrare a apelor de la Fukushima elimină majoritatea elementelor radioactive, dar unele rămân, în special tritiul.

Potrivit experților în radiații, tritiul nu este periculos pentru sănătatea umană decât în doze concentrate, o situație a priori exclusă în cazul unei deversări graduale și dizolvării în mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Ploaie puternică
Umiditate:95 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău