A început imunizarea anti-COVID-19 a lucrătorilor medicali din asistența medicală primară. „Unica salvare va fi vaccinarea. Aștept ca Guvernul, într-adevăr, să procure un milion de doze de vaccin și să le administrăm”

  • 12 Martie 2021 12:29
A început imunizarea anti-COVID-19 a lucrătorilor medicali din asistența medicală primară.  „Unica salvare va fi vaccinarea. Aștept ca Guvernul, într-adevăr, să procure un milion de doze de vaccin și să le administrăm”

Astăzi a început imunizarea împotriva COVID-19 a lucrătorilor medicali din asistența medicală primară. Mai mulți medicii din centrele de sănătate raionale au fost, deja, vaccinați. Ei speră că odată cu imunizarea împotriva COVID-19 va scădea numărul persoanelor infectate și povara asupra sistemului sanitar.

La Centrul de Sănătate din orașul Rezina au fost repartizate 60 de doze de vaccin împotriva COVID-19. În total, sunt 120 de lucrători medicali, însă, nu toți vor fi vaccinați. Directorul instituției medicale, Silvia Popov, ne-a spus că printre lucrătorii medicali sunt câteva femei însărcinate, dar și medici infectați.

Preconizăm 60 de doze să facem astăzi. Cred că o să mai primim și luni o să continuăm. Pe listă am avut 120. Avem trei însărcinate. Ele nu vor fi vaccinate. Avem trei persoane care au făcut și fac acum COVID-19. Trebuie să treacă 14 zile pentru a fi vaccinate. Ne orientăm după situație. Aceasta este cred că unica salvare luând în considerație că lumea la noi totuși nu conștientizează. Din această cauză și se molipsesc așa de mulți. Unica salvare va fi vaccinarea. Eu tare aștept ca Guvernul, într-adevăr, să procure un milion de doze de vaccin și să le administrăm. Înțeleg că va fi o muncă enormă, deoarece asta este pe spatele nostru, dar sper că numai atunci vom termina cu tot acest chin. Eu de un an de zile, nu pot să vă redau, n-am avut o oră liberă nici într-o zi de sărbătoare, sau duminica, sau concediu. N-am avut nimic. permanent sunt la telefon.

Și medicii de la Centrul de Sănătate Drochia sunt, astăzi, vaccinați. Este vorba despre 70 de lucrători medicali, după cum ne-a comunicat șeful instituției, Emilia Lopatenco.

Numai ce am fost informați de către medicii de la Centrul de Sănătate Publică că vin cu vaccinul de la Centrul de Sănătate regional Soroca și este programat să se vaccineze, astăzi, Centrul de Sănătate Drochia. Ulterior, am făcut programare pentru vaccinarea medicilor și lucrătorilor medicali din centrele de sănătate autonome pe sâmbătă și duminică. Totodată, vaccinăm și lucrătorii din asistența medicală urgentă prespitalicească. Pentru Centrul de Sănătate Drochia sunt preconizate 70 de persoane. Majoritatea acceptă. Sunt câțiva lucrători care au contraindicații pe motiv că au alergie. Alții se află în tratament. Până la sfârșit cred că o să ne vaccinăm majoritatea. Situația este alarmantă ca și în toată țara și sperăm că odată cu inițierea campaniei de vaccinare lucrătorii medicali și nu numai, dar și populația va fi receptivă, o să se vaccineze și atunci vom fi și noi cu gândul că o să terminăm cu pandemia.

În localitățile rurale lucrătorii medicali nu știu, însă, când vor fi imunizați. Medicul de familie, Popescu Natalia, din satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă, spune că lucrătorii medicali așteaptă să fie informați despre ziua când li se va administra vaccinul. Aceștia urmează să se deplaseze la Centrul de Sănătate din raion.

Asistenții medicali, medicii de familie, adică, toți lucrătorii medicali oficiului medical vor fi vaccinați la Centrul de Sănătate. Precis când, nu ne-a spus. Ne-au spus să ne pregătim, dar nu știm în care zi anume. Așteptăm.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru imunizarea lucrătorilor medicali din asistența medicală primară au fost repartizate 18 mii de doze de vaccin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău