A început campania de recoltare a cerealelor

  • 29 Iunie 2019 20:20
A început campania de recoltare a cerealelor

Campania de recoltare a început tradițional în sudul Republicii Moldova, fiind strânse culturile din prima grupă. Și dacă unii fermieri recoltează orzul, alții deja au trecut la rapiță.

Consultantul superior al Direcției pentru politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală a Ministerului Agriculturii, Marin Grama, a declarat pentru Moldpres că  prognozele preliminare arată o recoltă de grâu de peste un milion de tone.

„Desigur, ploile abundente și grindina de la începutul verii au afectat unele terenuri agricole, dar este vorba de cazuri izolate care nu vor afecta starea generală a recoltei”, a menționat Marin Grama.

Ministerul recomandă fermierilor și autorităților locale să sporească acțiunile de pază și securizare antiincendiară a recoltei, precum și să izoleze lanurile ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, spații verzi, poduri și căi ferate.

Și salvatorii avertizează agricultorii să respecte regulile de securitate în câmp - să nu fumeze și să nu aprindă ruguri pe lanuri, miriști, alături de combine sau mijloace de transport.

Recoltarea culturilor cerealiere de grupa I (orzul, grâul, rapița, mazărea), de regulă, începe în luna iunie și se încheie în iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău