A început armistițiul temporar de patru zile dintre Israel și Hamas

  • 24 Noiembrie 2023 09:09
A început armistițiul temporar de patru zile dintre Israel și Hamas

Armistițiul temporar dintre Israel și Hamas a intrat în vigoare vineri dimineața, la ora 7, pentru o perioadă de 4 zile, transmite BBC.

Încetarea focului a fost precedată de explozii ocazionale, care au continuat timp de aproximativ 15 minute după această oră, scrie G4Media.

Corespondenta BBC transmitea din sudul Israelului, cu câteva minute înainte de ora 08,00, că de cel puțin 20 de minute nu a mai auzit focuri de armă, explozii sau vreun sunet real de luptă.

Armistițiul ar urma să dureze patru zile pentru a permite schimbul a 50 de ostatici deținuți de Hamas pentru 150 de prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

Există puține detalii despre cum și când ar putea fi eliberați prizonierii, dar se așteaptă ca primii 13 ostatici să fie predați Crucii Roșii la ora locală 16:00.

Se așteaptă ca restul ostaticilor să fie eliberați în grupuri în fiecare zi, pe durata restului armistițiului.

Este posibil să existe o prelungire a armistițiului dacă se va ajunge la un acord privind alți ostatici și prizonieri – dar Israelul intenționează să revină la război după pauză, indiferent cât de lungă ar fi aceasta.

De altfel, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a avertizat vineri dimineață, într-un mesaj în limba arabă adresat civililor palestinieni din Gaza, că “războiul nu s-a terminat încă”.

“Pauza umanitară este temporară. Nordul Fâșiei Gaza este o zonă de război periculoasă și este interzisă deplasarea spre nord. Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să rămâneți în zona umanitară din sud.

Este posibilă doar deplasarea din nordul Fâșiei spre sud prin intermediul drumului Salah al-Din. Deplasarea rezidenților din sudul Fâșiei către nord nu este permisă și este periculoasă”, a subliniat acesta.

Se preconizează că aproximativ 200 de camioane cu ajutoare umanitare vor putea intra în Gaza de acum și până la sfârșitul armistițiului.

În același timp, se așteaptă ca supravegherea aeriană israeliană să se oprească complet în sudul Gaza, în timp ce în nord se va opri între orele 10.00 și 16.00 în fiecare zi.

Nu este clar cine va supraveghea armistițiul, dar SUA sau Qatar ar putea acționa ca arbitri în cazul în care ar avea loc o potențială încălcare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău