FOTO | A început admiterea în universitățile din R.Moldova. Instituțiile au scos la concurs peste 15 mii de locuri la 158 de specialități
-
24 Iulie 2017 14:09
Astăzi a început prima sesiune de admitere în universitățile din Republica Moldova. Potrivit Planului de admitere aprobat de Guvern, în acest an, instituțiile pun la dispoziția tinerilor peste 15 mii de locuri la 158 de specialități.
În universitățile din Republica Moldova a început astăzi prima sesiune de admitere. Universitățile au scos la concurs peste 15 mii de locuri la 158 de specialități. Cei mai mulți absolvenți de licee speră să prindă un loc de studii fără plată, însă sunt gata să achite și taxa pentru studii.
Cei mai mulți tineri vor să învețe la drept sau la economie. Chiar dacă la aceste specialități concurența ar fi mai mare, viitorii studenți spun că sunt gata să muncească pentru a demonstra că sunt cei mai buni.
„- La economie am depus. Aș vrea să fiu un manager. Aș vrea la buget, desigur, dar dacă nu voi reuși, atunci și la contract.”
- Am depus dosarul la Facultatea de Drept. O să depun și la alte universități, probabil la UTM, la arhitectură. Nu am note mari ca să intru la buget”.
În acest an, peste 4.800 de locuri sunt oferite fără taxă de studii, cu 1088 mai puține locuri bugetare decât anul trecut. Cele mai multe locuri fără taxă - peste 1.350, sunt la facultățile pedagogice.
„Avem un flux destul de mare al absolvenților liceelor, ceea ce ne bucură. Prima zi e cea mai aglomerată, deoarece toți vor să scape de dimineață de depunerea actelor”, a declarat secretarul Comisiei de admitere de la USM, Viorica Gladchi.
La Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, însă, în prima zi de admitere nu se vedeau prea mulți candidați. Cei care vor să studieze artele vor trebui să susțină examene de admitere. Dan Saulea spune vrea să facă cinematografie și să schimbe viitorul Republicii Moldova.
„Am ales cinematografia, deoarece nu am găsit altceva care să mi se potrivească mai bine. Vreau să fac fotografie, să fac filme. Până acum am făcut doar fotografie: îmi iau aparatul de fotografia și merg peste tot să fac fotografii”, a spus Dan Saulea.
Tinerii care nu au medii suficient de mari pentru a fi admiși la buget, vor fi nevoiți să achite taxe de studii. Cele mai mari contracte sunt la Universitatea de Medicină și Farmacie. Acestea variază între 28.000 și 30.000 de lei, Stomatologia fiind cea mai scumpă. Cele mai mici taxe de studii sunt la Universitatea de Stat din Tiraspol - 4.800 de lei pe an.
Sesiunea de admitere în universități va dura o săptămână, iar primele rezultate urmează a fi afișate la începutul lunii august.