A fost semnat contractul prin care Apavital trece Prutul cu prima conductă de alimentare cu apă potabilă

  • 24 Ianuarie 2022 18:28
A fost semnat contractul prin care Apavital trece Prutul cu prima conductă de alimentare cu apă potabilă

Un acord privind reglementarea construirii unor apeducte a fost semnat, luni, la Palatul Culturii din Iași, în prezența ministrului Infrastructurii Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și a șefului Cancelariei Prim-ministrului României, Mircea Abrudean, transmite Agerpres.

Acesta este primul contract pentru realizarea lucrărilor de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă din stația de tratare Chirița din România în Republica Moldova.

"Acest eveniment este foarte important pentru noi. E foarte important să avem un prim pas, acest proiect de apeduct prin care apa din Iași va ajunge în Republica Moldova. Sperăm că în final vom avea 200.000 de beneficiari direcți ai acestui prim proiect. Din fericire, toți cei implicați în realizarea acestor demersuri o să faceți tot ceea ce e posibil ca proiectul să fie finalizat la timp", a spus șeful Cancelariei Prim-ministrului României, Mircea Abrudean.

Valoarea proiectului este de aproximativ 1,5 milioane de lei.

"Noi am vorbit foarte mult despre poduri de flori, am început să construim poduri din beton, iar acum mai construim un pod. Un pod de apă, de apă bună, de apă calitativă. Avem localități care, în general, nu au acces la apă decât din fântâni, iar calitatea acestor ape de suprafață este scăzută. Cu acest proiect și trecerea ApaVital peste Prut, cu suportul României, de a extinde rețeaua de apă, acești cetățeni vor avea acces la apă mult mai bună", a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a spus că extinderea rețelelor de apă și canalizare se află printre prioritățile instituției administrative.

"Odată cu acest proiect, apa nu va mai fi o graniță. Va fi ceea ce ne unește. Investiția de 1,5 milioane de lei este asigurată din bugetul ApaVital, iar termenul de execuție este de 4 luni. Subtraversarea se va realiza între localitățile Măcărești din județul Iași și Măcărești din Republica Moldova.

După finalizarea acestei prime extinderi, ApaVital va putea oferi servicii pentru 30.000 de locuitori din 13 localități aflate în Raioanele Ungheni și Nisporeni.

"Este primul pas din acordul încheiat pe 20 mai anul trecut între Guvernele României și Republicii Moldova pentru construirea unor apeducte. În următoarele etape ale proiectului vor mai fi realizate traversări ale Prutului, între Sculeni din județul Iași și Sculeni Republica Moldova, Tabăra din județul Iași și Viilor din Republica Moldova, precum și o traversare pe viitorul pod de la Ungheni. Vor fi, așadar, patru traversări ale Prutului prin care ApaVital, devenit operator transfrontalier, va asigura și în Republica Moldova servicii la standarde europene. Planul este ca, în final, rețeaua de apă potabilă să ajungă de la Iași în patru orașe din Republica Moldova - Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești - și în aproximativ 100 de comune. Iar asta va însemna aproximativ 250.000 de consumatori", a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Proiectul ApaVital de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă din stația de tratare Chirița în Republica Moldova se realizează în baza acordurilor de cooperare încheiate între județul Iași și raionul Ungheni, orașul Ungheni și raionul Nisporeni din Republica Moldova, respectiv cu Raioanele Fălești și raionul Glodeni, în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare și a Acordului încheiat în data de 20 mai 2021 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova.

Contractul a fost atribuit firmei CASREP SRL Iași, valoarea acestuia fiind de 1,54 milioane de lei fără TVA. El va fi derulat pe o perioadă de 4 luni. Prima subtraversare a râului Prut se va realiza între localitățile Măcărești din România și localitatea cu același nume din Republica Moldova. De acest proiect vor beneficia 13 localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău