Judecătoria Chișinău a publicat miercuri, 16 septembrie, extrasul din setința de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari – singurul figurant în dosarul expulzării profesorilor turci, informează Ziarul de Gardă.
Potrivit actului, Vasile Botnari, la data de 15 iulie curent, s-a ales cu o amendă în valoare de 88 de mii de lei și privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 5 ani, fiind recunoscut vinovat de expulzarea celor 7 cetățeni turci, acum 2 ani, precizează sursa citată.
Amintim că procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat anterior, în cadrul unei emisiuni, că Vasile Botnari a fost condamnat la 7 ani de închisoarecu suspendare. După ce în spațiul public au apărut informații că Vasile Botnari a fost sancționat cu amendă în acest dosar și nu a fost condamnat, Procuratura Generală a venit cu mai multe precizări.
Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz. În condițiile interesului public major, procurorul de caz, a solicitat, în baza art.17 din Legea cu privire la secretul de stat, desecretizarea dispozitivului sentinței în partea ce nu conține secret de stat, pentru a informa, în condițiile legii, publicul.
Pană în prezent, instanța de judecată nu s-a expus asupra cererii procurorului, și, în consecință, respectiva sentință constituie un document secret, care nu poate fi divulgat până la desecretizarea ei de către judecător, în temeiul aceluiași art.17 din Legea cu privire la secretul de stat.
Reiterăm că, dispozitivul sentinței, în partea ce nu ține de secretul de stat, urma a fi pronunțată în ședință publică, așa cum prevede art.18 și 340 din Codul de procedură penală. Deoarece judecătorul a omis acest lucru, Procuratura, respectând cerințele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul.
În contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului.