Astăzi, 22 iulie a fost lansată Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), creată în urma reorganizării Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). La evenimentul de lansare, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că restructurarea instituției presupune implementarea unor programe moderne, creșterea transparenței în acordarea granturilor și o abordare strategică nouă, cu accent pe suportul financiar, logistic și tehnic oferit celor care pornesc sau dezvoltă afaceri.
„Ne dorim ca ODA să devină o punte între stat și antreprenori și să fie cu adevărat proactivă în identificarea potențialului antreprenorial al cetățenilor noștri de orice vârstă, din orice regiune a țării, din orice domeniu de activitate. Guvernul crede în potențialul antreprenorilor acestei țări, iar acesta poate fi valorificat pe deplin prin implicarea autorităților în momentele-cheie de dezvoltare a afacerilor”, a spus Natalia Gavrilița.
Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat că întreprinderile mici joacă un rol esențial în construirea economiilor moderne, iar țara noastră va fi ajutată în continuare în dezvoltarea acestora: „Odată cu noul statut al Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va continua să sprijine programele de suport pentru IMM-uri și noua Organizație pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru a contribui la o economie mai puternică a țării și la bunăstarea cetățenilor săi."
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat că reorganizarea produsă a fost absolut necesară pentru a lărgi mandatul instituției și a găsi soluții viabile pentru susținerea și impulsionarea sectorului privat al economiei naționale: „Asistăm la încununarea unui efort mare făcut împreună cu experții și partenerii noștri internaționali. Este o restructurare în profunzime a organizației, nu doar un rebranding. Ne-am propus să ajutăm mai mult antreprenorii pentru a depăși perioada de criză prin care trece nu doar țara noastră, dar întreaga omenire. Ba mai mult, vrem să creștem numărul antreprenorilor, să dezvoltăm programe și sectoare noi care, în rezultat, să genereze locuri de muncă”.
La rândul său, Dumitru Pîntea, directorul interimar ODA, a menționat că noua instituție își propune să fie una puternică, cu o guvernanță modernă, capabilă să vină cu soluții clare pentru antreprenori, mai ales în perioade de criză. „Guvernanța instituției va fi aliniată la cerințele și principiile moderne pentru a asigura transparență sporită, procese mai eficiente și capacitate de absorbție extinsă a finanțărilor partenerilor externi. Vom oferi un spectru mai larg de programe și o asistență mai calitativă la pregătirea proiectelor investiționale pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, de la lansare până la internaționalizarea acestora”, a spus Dumitru Pîntea.
Această organizație va lucra pe principii noi, cu procese moderne de luare a deciziilor și cu un buget majorat de Guvern, de la 140 la 340 milioane de lei, se arată în comunicatul Guvernului.