A fost lansată o bibliografie a profesorului Nicolae Mătcaș
-
28 Decembrie 2020 19:47
La Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală a fost lansată astăzi online cartea "Nicolae Mătcaș: Risipă și măsură: Biobibliografie", autori-alcătuitori – Elena Ungureanu și Maria Cudlenco, coordonator Lidia Kulikovski, ediție îngrijită de Mariana Harjevschi, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, doctorul habilitat în filologie, Elena Ungureanu, a menționat că volumul are 400 de pagini și este un produs special, având versiune tipărită (carte), versiune electronică (postată pe platforma Zenodo.org), fiecare exemplar din cele 100 fiind însoțit de un DVD pe care sunt înregistrate 25 de documente audio-video (emisiuni radiofonice, discursuri în parlament, discursuri omagiale etc.).
Potrivit directorului instituției, Mariana Harjevschi, volumul a apărut în colecția ”Bibliografica” și este un omagiu adus profesorului, scriitorului și ex-ministrului Nicolae Mătcaș, care în 2020 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani. ”Sunt ferm convinsă, că volumul va contribui la readucerea în spațiul public a imaginii lui Nicolae Mătcaș și a întregii sale activități”, a subliniat Mariana Harjevschi.
La rândul său, directorul adjunct al instituției, Lidia Kulikovski, coordonatoarea colecției ”Bibliografica”, a afirmat că acesta este un volum foarte amplu, care trece în revistă multitudinea preocupărilor funcționarului de stat, profesorului, poetului, cadrului didactic și omului de știință Nicolae Mătcaș.
”Demersul nostru bibliografic oferă o bază de date în care îl putem privi din toate unghiurile pe protagonistul lucrării. Monografia bibliografică produce unități și cantități informaționale care fac vizibilă prezența lui în context socio-cultural. Cartea are o structură foarte clară, în care am inclus un tabel cronologic, referințe ale colegilor, oamenilor de litere și cultură, un corpus mic de poezii semnate de Nicolae Mătcaș, studiile despre el, un corpus mare de bibliografie, indexuri, care sunt chei de deschidere a conținutului și un corpus de engrame – răvașe pentru profesorul Nicolae Mătcaș. Prin aceste biobibliografii, biblioteca prezervă prezentul, constituind capsule de memorie. Acest volum este capsula de memorie numită Nicolae Mătcaș”, a precizat Lidia Kulikovski.
La eveniment a fost prezent în calitate de invitat de onoare profesorul Nicolae Mătcaș. De asemenea, au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ai Primăriei municipiului Chișinău, responsabilii și coordonatorii ediției, alcătuitorii și redactorii volumului, bibliotecari, discipoli și colegi de breaslă ai distinsului profesor.