A fost lansată a II-a etapă a testării taxării electronice în transportul public

  • 06 Aprilie 2021 13:48
A fost lansată a II-a etapă a testării taxării electronice în transportul public

Primăria municipiului Chișinău a lansat implementarea celei de-a II-a etape a proiectului privind testarea taxării electronice în transportul public municipal, în parteneriat cu VISA și Victoriabank. De această dată, sunt testate două tipuri de tehnologii privind plățile electronice. Terminalele mobile ale taxatorilor din troleibuze și autobuze acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless. De asemenea, este testată și tehnologia Tap to Phone, care permite taxatorului din unitatea de transport public să utilizeze smartphone-ul din dotare pe post de terminal, oferind posibilitatea călătorilor să achite rapid și sigur plata pentru călătorie cu cardul, telefonul, smartwatch, brățara fitness sau alt dispozitiv, transmite IPN.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că inițierea acestui proiect reprezintă un prim pas pentru dezvoltarea transportului public din capitală prin oferirea unor servicii de calitate cetățenilor, iar cu suportul partenerilor și a tehnologiilor implementate de VISA, această inițiativă poate fi implementată ulterior în cadrul regiilor de transport public municipal. Ion Ceban a menționat că, la doar câteva săptămâni de la implementarea primei etape a proiectului, în troleibuze, circa 15% (în jur de 3,5 mii) de achitări au fost făcute electronic. Autoritățile își propun ca, la 6 luni de pilotare a proiectului, 30% din achitări să se facă electronic.

Sergiu Stoianov, manager de dezvoltare VISA pentru Moldova, a precizat că utilizarea tehnologiilor inteligente în transport este o tendință la nivel global, iar acest lucru urmează a fi utilizat pe deplin în transportul public din Chișinău pentru a oferi confort călătorilor. În cadrul celei de-a doua etape, 57 unități de transport public de pe rutele de troleibuze: nr. 10, 22 și 30 și rutele de autobuze nr. 2 și 5, vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăților fără numerar.

Bogdan Pleșuvescu, președinte Victoriabank, a declarat că aceste două soluții inovative permit un mai mare confort al pasagerilor în călătoria cu autobuzul sau troleibuzul și o mai mare predictibilitate în gestionarea traseelor și timpului de așteptare a mijloacelor de transport. Plata clasică fără contact prin validatoare mobile și Tap to Phone este o nouă tehnologie care permite pasagerilor să achite pentru călătorie, ținând un card sau un dispozitiv fără contact cu modulul NFC la smartphone-ul conductorului. Tehnologia permite transformarea telefoanelor în terminale de plată, oferind utilizatorilor posibilitatea de a plăti rapid și în siguranță pentru călătorii cu un card fără contact, telefon, ceas inteligent, brățară de fitness sau alt dispozitiv cu suport pentru modulul NFC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău