A fost inițiată plata sumelor indexate deponenților „Băncii de Economii”. Persoanele născute până în anul 1991 își pot ridica banii la orice oficiu/agenție a Î.S. „Poșta Moldovei”

  • 29 Mai 10:45
A fost inițiată plata sumelor indexate deponenților „Băncii de Economii”. Persoanele născute până în anul 1991 își pot ridica banii la orice oficiu/agenție a Î.S. „Poșta Moldovei”

Începând cu 24 mai 2023, Ministerul Finanțelor inițiază plata sumelor indexate pentru deponenții „Băncii de Economii”, care au depus cereri de înregistrare până la 30 aprilie 2023. Astfel, își pot ridica banii persoanele născute până în anul 1991 inclusiv, care nu au beneficiat de sumele indexate aferente primei etape și/sau etapei a doua în anii precedenți, anunță Ministerul Finanțelor.

Banii pot fi ridicați la orice oficiu/agenție a Î.S. ”Poșta Moldovei”. Pentru a beneficia de indexare, beneficiarul, reprezentantul sau moștenitorul se va prezenta având asupra sa actul de identitate.

Moștenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces și copia legalizată notarial a certificatului de moștenitor, iar reprezentantul procura, întocmită în modul stabilit de legislație.

În cazurile în care depunerile bănești au fost testate mai multor moștenitori, moștenitorul care solicită suma indexată ce îi revine va depune la oficiul/agenția poștal(ă) cererea pentru calcularea sumei indexate spre achitare.

Deponenții născuți până în anul 1991 inclusiv, care nu au depus până în prezent, din diferite motive, cererile pentru indexare, pot face acest lucru la orice oficiu/agenție a Î.S. „Poșta Moldovei”, având asupra sa actul de identitate și libretele de economii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.

Achitarea sumelor indexate se efectuează în baza Legii nr.1530-XV din 12 decembrie 2002 privind indexarea depunerilor bănești ale cetățenilor în Banca de Economii și Hotărârii Guvernului nr. 290 din 17 mai 2023.

Plata sumelor indexate se va efectua în funcție de sumele prevăzute în bugetul de stat pentru indexare pe anul respectiv. În bugetul de stat pentru anul 2023 sunt prevăzute 20 milioane de lei pentru aceste scopuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,57 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău