A fost inaugurată cea de-a 80-a stagiune a Filarmonicii Naționale

  • 10 Octombrie 2020 11:41
A fost inaugurată cea de-a 80-a stagiune a Filarmonicii Naționale

Cea de a 80-a stagiune a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost inaugurată aseară, 9 octombrie. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Palatului Republicii, după ce acum două săptămâni Filarmonica  afost practic mistuită de flăcări, transmite IPN.

Programul concertului a cuprins: Simfonia nr. 1 în Do Major, op. 21; Romanța pentru vioară nr. 2 în Fa Major, op.50 și Fantezia pentru pian, cor și orchestră, în do minor, op. 80. În cadrul spectacolului vocal-simfonic au evoluat: Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, director artistic și prim-dirijor Mihail Agafița; Capela Corală Academică „Doina”, director artistic și prim-dirijor Ilona Stepan; Alexandru Ureche (vioară) și Diana Voronețcaia (pian).

Prezent la eveniment, Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” reunește în cadrul evenimentelor organizate cei mai notorii artiști autohtoni, dar și de talie mondială, unde răsună cele mai minunate creații ale muzicii clasice universale. „Activitatea acestei instituții este vitală pentru viața spirituală a capitalei, iar festivalurile și concursurile pe care le găzduiește depășesc cadrul național.”, a remarcat secretarul de stat, Andrei Chistol, citat într-un comunicat de presă.

Acum două săptămâni, la Filarmonică a izbucnit un incendiu puternic. Pompierii au reușit să-l localizeze după mai bine de patru ore, dar l-au lichidat complet a doua zi. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat. După finalizarea lucrărilor de evacuare a construcțiilor degradate, se va efectua examinarea detaliată a construcției, cu întocmirea raportului următoarei etape de expertiză tehnică. Grupul de lucru a recomandat autorității administrației publice centrale de specialitate în domeniul culturii elaborarea unui studiu de fezabilitate privind reconstrucția Filarmonicii Naționale cu evaluarea cheltuielilor necesare și conceptului de proiect privind viitorul obiectivului nominalizat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău