A fost dezvăit numele PRIMULUI turist spațial. Miliardarul va fi însoțit de un grup de artiști

  • 18 Septembrie 2018 09:58
A fost dezvăit numele PRIMULUI turist spațial. Miliardarul va fi însoțit de un grup de artiști

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, care a făcut avere din comerțul online cu articole vestimentare și este un avid colecționar de artă contemporană, va fi primul turist spațial ce va fi trimis într-o călătorie în jurul Lunii de compania privată americană SpaceX. Magnatul nipon va fi însoțit în această călătorie inedită de un grup de artiști, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Data prevăzută pentru acest voiaj în jurul Lunii este anul 2023.

Anunțul a fost făcut luni de fondatorul companiei SpaceX, Elon Musk, la sediul general al acestei firme private, aflat în Hawthorne, o suburbie a orașului Los Angeles, amenajat într-o uzină uriașă, care produce sau recondiționează o rachetă spațială la fiecare 14 zile.

"În 2023, voi invita între șase și opt artiști din lumea întreagă să mă însoțească în această misiune spre Lună", a declarat Yusaku Maezawa, în vârstă de 42 de ani, care a urcat pe scenă afișând un zâmbet larg, între două rachete uriașe din gama Falcon 9. "Ei vor trebui să creeze ceva la întoarcerea pe Terra", a adăugat magnatul nipon.

"Capodoperele lor îi vor inspira pe toți visătorii care dorm în noi", a mai spus el. Călătoria, pentru acei artiști, va fi gratuită, a precizat Elon Musk.

Însă cine sunt ei? Miliardarul japonez a spus că îi va contacta mai întâi pe artiștii care îi plac.

"Eu am ales să plec în jurul Lunii!", a repetat el de câteva ori, vorbind despre visul lui de-o viață.

Acești privilegiați vor deveni primii oameni care vor face înconjurul Lunii după încheierea programului spațial Apollo, în 1972. Doar 24 de americani, bărbați caucazieni, au făcut acest lucru, iar 12 dintre ei au pășit pe suprafața Lunii.

Yusaku Maezawa a spus că a plătit toate locurile disponibile la bordul viitoarei rachete BFR (Big Falcon Rocket), concepută pentru a fi suficient de mare pentru a transporta în spațiu până la 100 de persoane. SpaceX construiește în această perioadă racheta BFR la uzina sa din Los Angeles.

Prețul acestui voiaj spațial rămâne însă un secret.

"Plătește mulți bani", a declarat Elon Musk, subliniind că suma achitată de magnatul nipon reprezintă o parte importantă din bugetul de dezvoltare a viitorului vehicul spațial, estimat la aproximativ 5 miliarde de dolari.

Întrebat dacă a plătit mai mult sau mai puțin de 5% din costul total, antreprenorul nipon a răspuns într-o manieră ambiguă: "Sunt satisfăcut cu doar 5%".

"El ne-a ales pe noi", a adăugat Elon Musk, care este și CEO-ul constructorului de automobile electrice Tesla, a cărui evoluție la bursă a fost marcată de fluctuații.

"Este periculos"

Yusaku Maezawa este fondatorul celei mai mari platforme online japoneze de modă online, ZOZOTOWN, iar averea lui a fost estimată la 3 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Magnatul japonez, foarte activ pe Instagram, este pasionat de artă contemporană. El îl adoră pe Jean-Michel Basquiat și a cumpărat anul trecut o operă a acestui artist cu 110,5 milioane de dolari. La evenimentul de luni seară, a purtat un tricou pe care era imprimat un desen realizat de Basquiat.

Colecția sa de artă include opere semnate de artiști de renume, precum Pablo Picasso, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Alexander Calder și Jeff Koons. Călătoria spațială va fi realizată cu ajutorul viitoarei rachete BFR. Aparatul de zbor, ce va avea două trepte, va avea o lungime de 118 metri - din care 55 de metri pentru habitaclu - și un volum interior de 1.000 de metri cubi.

Elon Musk a redus puterea rachetei, prezentată anterior drept cea mai puternică din istorie, fiind capabilă să propulseze 150 de tone pe orbita terestră joasă - mai puternică decât legendara rachetă din programul Apollo, Saturn V, folosită în anii 1960 și 1970 (capacitate de transport de 135 de tone).

În final, capacitatea rachetei BFR va fi de 100 de tone, a precizat Elon Musk. În pofida acestei reduceri a capacității sale de transport, viitoarea rachetă va fi capabilă să ajungă pe Lună și, în viitor, pe planeta Marte.

Această misiune în jurul Lunii va avea o durată cuprinsă între patru și cinci zile. După ce va efectua un rotație în jurul Terrei, racheta la bordul căreia se vor afla Yusaku Maezawa și grupul de artiști se va îndrepta spre Lună și va face un ocol în jurul acesteia, înainte de a reveni spre Pământ, unde va ateriza în poziție verticală. Racheta va fi reutilizabilă.

"Este periculos", i-a prevenit Elon Musk pe pasionații de călătorii spațiale. Mai multe teste, fără echipaje umane la bord, vor avea loc înainte de decolare.

De reușita acestor teste vor depinde respectarea calendarului propus al misiunii și lansarea programată în 2023.

Planeta Marte și dincolo de ea

Pentru Elon Musk, BFR va putea în viitor să facă legătura între Terra și "orice loc din Sistemul Solar", cu condiția ca oamenii să înființeze mai întâi depozite de carburanți pe Marte și pe alte corpuri cerești.

Acesta este, potrivit declarațiilor făcute de Elon Musk, motivul pentru care a fost înființată compania SpaceX.

"Trebuie să acționăm și să devenim o civilizație multiplanetară cât mai repede posibil", a mai spus antreprenorul sud-african, pentru a contracara riscul sporit de declanșare a unui dezastru la nivel terestru.

Prioritatea companiei SpaceX, devenită în doar câțiva ani primul lansator spațial privat din lume, devansând compania Arianespace, rămâne colaborarea cu NASA și misiunile de securitate națională realizate pentru guvernul american, a precizat Elon Musk.

În 2019, SpaceX speră să devină prima companie privată din istorie care va transporta astronauți la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Acest proiect reprezintă un alt pariu industrial, de care depinde viitorul companiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:0,51 m/s
Tue
28
Wed
28
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău